BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gazdagok mentik meg Amerikát?

Újabb 3 000 milliárdos megszorító csomagot jelent be hétfőn Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban a várakozások szerint. A 10 évre szóló program során befolyó összeg felét a nagyvállalatokra és a tehetősekre kivetendő magasabb adók eredményeznék.

Az említett 1 500 milliárd dollárt az USA adószabályainak változása fedezné; ebből 800 milliárd pusztán abból jönne össze, hogy lejárnak a George Bush által kiharcolt, a gazdag amerikaiakra vonatkozó adókedvezmények. További 700 milliárdra számít a kormányzat a speciális adókedvezmények eltörléséből, így csak minimális összegeket írhatnának le a magas jövedelmű családok. Ezen felül megszüntetnék az olaj- és gázipari cégek adókedvezményeit is, valamint azokét is, akik céges repülőgépet vásárolnak.

Az előzetes várakozások szerint Obama tervei közt szerepel, hogy felkéri a milliomosokat a magasabb adó fizetésére. A meglehetősen populista ötlet "Buffett-szabály" néven került be a köztudatba, felvetője Warren Buffett, az USA egyik leggazdagabb embere után, aki köztudomásúlag az elnök támogatója. Buffett korábban egy nyílt levélben fejtette ki, hogy a ő és a hozzá hasonlóan gazdag emberek néha kevesebb adót fizetnek, mint a dolgozó állampolgárok, köszönhetően az adózási kiskapuknak.

Obama tervei ugyanakkor igyekeznek elkerülni a középosztály jogosultságainak nagyszabású megnyirbálását, mint amilyen a társadalombiztosítási nyugdíjprogram, vagy a 65 éves kor felettieknek szóló egészségügyi program, a Medicare. Ennek ellenére az utóbbi 248 milliárd dollárral kapna kevesebbet a következő évtized során, jórészt a szolgáltatóknak járó juttatások megnyirbálása miatt.

Ugyanakkor nem jelent új költségcsökkentési elemet az iraki csapatok kivonása és az afgán háborúban részt vevők létszámának csökkentése. Ezek ugyan 1 100 milliárd dolláros megtakarítást jelentenek összességében, ám már korábban bejelentésre kerültek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.