BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy évnyi szja-nak megfelelő kintlévőség - Gondok a költségvetéssel

Az Állami Számvevőszék kifogásolta a tartalékok felhasználását, a vagyongazdálkodás és a hosszú távú kötelezettségvállalások átláthatóságát a nyilvánosságra hozott zárszámadásban. Az új ÁSZ-törvénytől az átláthatóság javulását reméli a szervezet.

Az országgyűlés többször módosította a költségvetést. Nagy eredmény, hogy nem szállt el a büdzsé, viszont rengeteg kiegészítő munka kapcsolódik ehhez – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. A tavalyi a választások éve volt, ezért a miniszteri átadás-átvételeket is ellenőrizték. Az is többletmunkát jelentett, hogy 13 minisztériummal indult az év, amiből 8 lett.

Az ÁSZ évek óta hiányolja, hogy a zárszámadás prezentációja nem teremti meg az átláthatóságot, illetve a hosszú távú kötelezettségvállalásokat sem foglalja össze. Ennek pontos bemutatása, évekre előre látása az egész ország érdeke lenne. A központi költségvetés bevétele az év közben bevezetett több új adó ellenére elmaradt a tervezettől. Az előzetes véleményezéskor a jelzett három adónemben jelezte elmaradás veszélyét, ami be is következett, 289 milliárd forintos mértékben. A nettó finanszírozási igény 34 milliárd forinttal haladta meg a tervezettet. Egyes hitelintézetek az előírt szerződési feltételek hiányában is folyósítanak államilag támogatott kölcsönöket.

Az EU-s költségvetést is ellenőrizték, 800 milliárd forint érkezett a központi költségvetésbe, ami háromszor akkora volt, mint a befizetések összege. A szervezet 34 javaslatot fogalmazott meg a miniszterek és a költségvetési szervek számára, amelyek középpontjában a vagyonkezelés, a lakástámogatást, az egészségügyi finanszírozás, illetve az uniós kiadások álltak.

Összességében az előző éveknél teljesebb, a törvényeknek jobban megfelelő volt – mondta el a sajtótájékoztatón Becker Pál, az ÁSZ főigazgatója. A különböző kintlevőségek 1 900 milliárd forintot értek el, 15 százalékkal növekedve előző évhez képest. Ha ez befolyna egy összegben, akkor egy évnyi szja-t fedezne. A közvetlen bevételek megbízhatóak, megfelelő képet mutatnak, kivéve az állami vagyonnal kapcsolatos elszámolást. A költségvetés tartaléka 285 milliárd forint volt, ezt az államháztartási törvénynek megfelelően előre nem látható költségeket kell fedezni, de ez a követelmény nem teljesült, például nemzetközi szervezetek tagdíjait is ebből egyenlítették ki.

A vidékfejlesztési Minisztérium két beszámolóját is elutasította az ÁSZ, az egyiket egy licence-szerződés elégtelen alátámasztása, a másiknál jogosulatlan értékvesztés-elszámolás miatt. A költségvetés szövegében vannak nehezen értelmezhető részek, amelyek betarttatása nehézkes – mondta Domokos László az elszámoltathatóságot firtató újságírói kérdésre. Az országgyűlés felelőssége és érdeke is, hogy átláthatóbb legyen az elszámolási rendszer. Az elnök kiemelte, hogy az új ÁSZ-törvény intézkedési terveket ír elő a kormány számára, ami fontos váltás.

Valós, a probléma megoldására alkalmas lépéseket kell elfogadni ennek következtében, míg korábban nem volt semmilyen következménye, ha az ÁSZ szabálytalanságot kifogásolt. Lényeges javulást vár ettől a lépéstől az elnök, hozzátéve: bírósághoz is fordulhat az ÁSZ, ha ez a feltétel nem teljesül. Mivel év közben változott a törvény, ezért jövőre számít még erőteljesebb érdekérvényesítésre az elnök.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.