BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Euróválság: A legrosszabb még hátra van

A visszaesés ezen a nyáron kezdődött az euróövezetben, és úgy tűnik, hogy nincs megállás. A feldolgozóipari aktivitás esést mutat augusztusban, és ismereteink szerint az eurózóna jelenleg már recesszióban lehet – írja Wolfgang Münchau, a Financial Times kolumnistája.

A görög program már most nehézségeket mutat alig hat héttel a megállapodás után. Az ország depresszióban van, és az adósság dinamikája kicsúszott a kontroll alól az új költségvetési tanács szerint. Olaszországban a központi bank elemzése alapján az ország recesszióba kerülhet a megszorító-csomag végrehajtásával – hangsúlyozza a szerző, aki szerint minden válságkezelési megoldás a gazdasági növekedéstől függ.

Münchau úgy látja, Európának az első, a második és a harmadik legfontosabb dolga, hogy megállítsa és visszafordítsa a gazdasági visszaesést. Ha ezt nem sikerül elérni, akkor a krízis katasztrofális véget érhet, mert minden egyéni program a bukás veszélyével jár.

A legnagyobb mozgástere jelenleg az Európai Központi Banknak (EKB) van. Az inflációs várakozások csökkentek, és az inflációs célt alullövi a jegybank. Ezért a központi banknak már nincs mentsége, hogy ne vágja vissza 1 százalékra a kamatot, vagy még annál is lejjebb.

A fiskális politika tekintetében kiemeli, az eurózónának azonnal fel kellene hagynia a megszorításokkal és visszatérnie egy „semleges” fiskális pozícióba, amely lehetővé teszi az automatikus stabilizátorok beindítását.

Úgy látja, ha lenne az euróövezetnek pénzügyminisztere, ő koordinálhatná a fiskális politikát. Németországban, Hollandiában és Franciaországban költségvetési ösztönzésre lenne szükség a szerző véleménye szerint, amely ellensúlyozhatná a délen elvégzendő megszorításokat.
A gazdasági visszaesés egzisztenciális veszteséggel fenyeget. A visszaesés teljes erővel sújtja az eurózónát, védelem nélkül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.