BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így fáj Svájcnak az erős frank

Svájc visszavágta idei és 2012-es növekedési előrejelzését is. A gazdaság a lassulás jeleit mutatja az erős frank miatt. A munkanélküliség jövőre 3,4 százalék lehet.

A svájci kormány csökkentette a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésé mind az idei, mind a jövő évre. A svájci gazdaság 1,9 százalékkal növekedhet idén, míg jövőre 0,9 százalékkal bővülhet a gazdaság a kormány friss prognózisa szerint.

A júniusi előrejelzés még 2,1 százalékos bővülést vetített előre az idei évre, míg 1,5 százalékos növekedést jövőre.

A svájci gazdaság a lassulás jeleit mutatja, és a második negyedéves GDP-adat a leggyengébb lett, mióta az ország kilábalt a 2009-es recesszióból. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) szeptember közepén ígéretet tett arra, hogy megvédi az 1,2-es árfolyamot az euró/frank kurzusban, valamint korábban nulla százalékra csökkentette a hitelfelvételi költségeket.

Az SNB 1,2-es minimális árfolyamcéljának bejelentése után az euró/frank 1,1-es szint közeléből 1,2-re ugrott, amely kurzust azóta sem támadta meg a piac. Emlékezetes, augusztusban még paritás közelében is állt az árfolyam.

Az export 7 százalékkal esett vissza augusztusban az előző hónaphoz képest, derült ki a kormányzat mai közleményéből.  Negyedévekre a gazdaság visszaesése lehetséges, azonban a szakértői csoport szerint nem valószínű, hogy Svájc mély recesszióba csúszik, közölte a gazdasági államtitkárság. A munkanélküliség jövőre 3,4 százalékos lehet, szemben a júniusi 3,1 százalékos előrejelzéssel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.