BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó: eszünk ágában sincs visszatérni a többkulcsos adórendszerhez

A kormánynak "esze ágában sincs" visszatérni a többkulcsos, progresszív adórendszerhez - közölte a miniszterelnök szóvivője, hangsúlyozva: a kabinet az egykulcsos, arányos adórendszer kiteljesítésének útján megy tovább.

Szijjártó Péter szerdán újságírók előtt kifejtette: 2012-ben kivezetik a korábbi, "torz" adórendszer megmaradt elemeit, így az adójóváírást és a félszuperbruttót.

Azok esetében, akik havi bruttó 202 ezer forint alatt keresnek, mindkettőt kivezetik, azoknál pedig, akiknek 202 ezer forint feletti a havi jövedelmük, a félszuperbruttó kivezetése két lépésben - 2012-ben, majd 2013-ban - történik meg. A 202 ezer forint alatt keresők egy részével előfordulhatna, hogy veszteséget szenvednének el, ám őket kompenzálni fogják, mégpedig abból a forrásból, ami a 202 ezer forint felett keresők félszuperbruttójának két lépcsőben történő kivezetéséből marad a rendszerben - ismertette, hozzátéve, hogy 202 ezer forint felett mindenki többet fog keresni. A pontos részleteket jövő szerdán terjeszti a kormány elé a nemzetgazdasági miniszter.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedd este kiadott közleményében azt írja, „munka és családbarát adórendszert vezet be Magyarország”. „Az egykulcsos szja megteremtésének lépései” című közleményben rögtön hangsúlyozza is, hogy 202 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkező munkavállalóknak „átmeneti hozzájárulást” kell fizetni. A minimálbért 92 ezer forintra emelnék.

A minisztérium közleménye leszögezi: „A kormány elkötelezetten támogatja a munkaközpontú gazdaság felé vivő adórendszer létrejöttét.  Ennek megfelelően a lehető legnagyobb mértékben megtisztítja az adórendszert a torzító elemektől. Vagyis egyidejűleg kivezetésre kerül az adójóváírás és a szuperbruttósítás intézménye. A kormány, ahhoz, hogy az adórendszer átalakításának hátrányos hatásait semlegesítse minden lehetséges intézkedést meg fog hozni”.

„Első lépésben bérpolitikai eszközeit felhasználva javaslatot fog tenni a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnál (NGTT) a minimálbér 92.000 forintra, valamint a garantált bérminimum 108.000 forintra történő emelésére” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy továbbá fenntartják a költségvetési szférában jelenleg is működő kompenzációs rendszert, amely eredményeként 2012-ben sem csökkenhet senkinek a havi nettó jövedelme.

Ismeretes, az adóváltoztatások hatására (adójóváírás kivezetése) jelentős béremelésre lesz szükség, hogy jövőre ne csökkenjen az alsó jövedelemsávban lévő egyének jövedelme. A minimálbér emelése (amelyre az adóváltoztatások miatt lesz szükség) jelentős munkaerőpiaci feszültséget okozhat, valamint reálértéken (inflációval korrigálva) csökkenhet a jövedelem.

"Mindaddig, amíg az egykulcsos adó bevezetése bárkinek is jövedelem kiesést okoz, addig az eddigi adóterheknél alacsonyabb mértékű, átmeneti jellegű hozzájárulást kell fizetni a havi bruttó 202.000 forint feletti jövedelemmel rendelkező munkavállalóknak. Az intézkedés csak az értékhatárt meghaladó részt érinti” – hangsúlyozza a tárca közleménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.