BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Nomura elemzőjét is meglepte a magyar pesszimizmus

2012-ben nő-e a magyar GDP? - Ezt a kérdést tették fel a Budapesti Gazdasági Fórum résztvevőinek. A 146 voksoló 62 százaléka csökkenésre, azaz recesszióra számít.

A fórum résztvevői szerint az euróövezetet ért kihívások ellenére fennmarad az euró, Magyarországon azonban legkorábban 2018 után vezethetik be. Arról 50-50 százalékban oszlott meg a vélemény, hogy jövőre recesszió lesz-e. A megkérdezettek 41,2 százaléka úgy gondolja, a végtörlesztéssel az érintettek 5-15 százaléka él majd, 68 százalék szerint a kormány további mentőcsomagokat léptet életbe a lakosság, az önkormányzatok és a vállalatok részére a devizahitel-terhek csökkentésére.

A bankvezérek részvételével rendezett panelbeszélgetésen is eltérőek voltak a vélemények. Radován Jelasity, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a magyarországi bankoknak egyre kevesebb külföldi forrás jut. Kozma András, a Commerzbank elnök-vezérigazgatója szerint túl kevés az igazi, biztonságosan hitelezhető cég. Zolnai György, a Budapest Bank vezére viszont optimista, úgy véli, Kelet-Európában sokkal nagyobb gazdasági fejlődési lehetőségek vannak, mint a fejlettebb országokban. Abban a bankvezetők egyetértettek, hogy a biztonságos hitelezéshez és a gazdaság finanszírozásához a jelenleginél kiszámíthatóbb jogi és politikai környezetre van szükség.

A Budapest Gazdasági Forum kezdetén feltett közönségszavazás eredménye a jövő évi magyar GDP-kilátásokról még engem is meglepett, pedig én sem vagyok igazán optimista – mondta a portfolio konferenciáján Peter Attard Montalto. A Nomura londoni elemzője arra utalt, hogy a résztvevők mintegy kétharmada számít jövőre recesszióra Magyarországon.

Az elemző értékeli a kormány erőfeszítéseit, amelyeket a válságkezelés során tesz és hirdet, de a sebességgel, illetve a döntések előkészítésével, átgondoltságával kapcsolatban már inkább kritikus hangot ütött meg. Szavai szerint túlságosan gyorsan szeretné leépíteni a kormány a lakossági devizaadósságot és emiatt meglátása szerint befektetői szempontból a legfontosabb kérdés a kormányzati lépésekkel járó „járulékos károk” felmérése.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.