BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB végignézheti, ahogy 325 forintra drágul az euró

A Royal Bank of Scotland elemzői szerint az MNB tovább tűrheti a forint gyengülését, azonban a Société Générale közgazdászai úgy látják, 306-os árfolyamnál verbális intervencióra kényszerülhet a jegybank. Abban egyetértés van a közgazdászok között, hogy az MNB léphet, ha tovább esik a forint, csak az a kérdés, hogy milyen árfolyamánál teszi ezt.

A forint a lélektani 300-as szintre gyengült az euróval szemben tegnap, és ma is e szint közelében jár a jegyzés. A Monetáris Tanácsnak azonban ez valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy szigorítsanak – vélekednek a Nomura és a Royal Bank of Scotland elemzői.

A politikai döntéshozók „tűrhetik” a forint gyengülését, amíg 325-ös szintre nem esik az euróval szemben – írja Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland elemzője, miután a központi banki és a kormányzati tisztségviselőkkel találkozott. A piac túl nagy kamatemelést áraz – vélekedett.

A Société Générale elemzői viszont úgy látják, a jelenlegi 6-ról 6,5 százalékra emelheti az alapkamatot a jegybank még október folyamán.

A francia bankcsoport elemzői úgy látják, hogy az MNB verbális intervencióval támogatja majd a forintot, amennyiben az euró árfolyama átlépi a 306-os határt, 315 forintos euró esetén pedig agresszív kamatemeléssel védekezhet a jegybank.

Az MNB szeptemberben 6 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot, azonban egy tanácstag a kamat 25 bázispontos emelésére szavazott - derült ki a ma közzétett rövidített jegyzőkönyvből. Szeptemberben Király Júlia, az MNB alelnöke szavazott arra, hogy a 6 százalékos irányadó kamatszintet 6,25 százalékra emeljék. A Monetáris Tanács többi tagja a kamat tartására szavazott. Ez volt az első alkalom, hogy megtört az egység az új összetételű Monetáris Tanácsban a kamat kapcsán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.