BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bíztató híreket közölt a KSH

Az előző két hónap export- és importértékének mérséklődését követően az augusztusi külkereskedelmi termékforgalom már markáns növekedést mutat - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az idén augusztusban a kivitel 13,0, a behozatal 13,3 százalékkal nőtt 2010 augusztusához viszonyítva. Júniusban és júliusban az export 3,1, illetve 5,8 százalékos, az import rendre 3,8 és 2,5 százalékos növekedést mutatott az egy évvel korábbihoz képest, de euróban csökkent az érték.

Az első becslés szerint 6,4287 milliárd euró értékű export és 5,9363 milliárd értékű import egyenlegeként az exporttöbblet 492,4 millió euró volt, 47 millióval több, mint egy évvel korábban.

Az idén január-augusztusban - előzetes adatok szerint - a kivitel 16, a behozatalé 14,2 százalékkal emelkedett. Az export értéke 52,448 milliárd euró, a behozatalé 47,7467 milliárd euró volt. Az augusztusi kivitel 74, a behozatal 68 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

„A várakozásainknak megfelelően 492,4 millió euróra nőtt a külkereskedelmi többlet augusztusban az egy évvel ezelőtti 445 millió euróhoz képest, az első nyolc hónapban pedig 4,7 milliárd euróra az egy évvel ezelőtti 3,43 milliárdról” – írja Suppan Gergely.

„Az export 13,05 százalékkal, míg az import 13,25 százalékkal nőtt egy év alatt, ami igen jelentős gyorsulás az előző hónapban mért adatokhoz képest, ráadásul figyelemre méltó, hogy mind a kivitel mind a behozatal értéke magasabb volt az előző havinál, annak ellenére, hogy szezonális okok miatt augusztusban általában visszaesik a külkereskedelmi forgalom” – tette hozzá. Kiemelte: „Az adatok azt tükrözik, hogy a hazai gazdaságot a nettó export továbbra is húzza”.

„A külkereskedelmi mérleg többlete idén 6,9 milliárd euróra nőhet a tavalyi 5,5 milliárd után, jövőre pedig meghaladhatja a 7,3 milliárd eurót. Kérdéses azonban, hogy az adatok revideálásra kerülnek-e a nemzeti számlák és a folyó fizetési mérleg adatokban közölt változtatásokkal összhangban” – zárta kommentárját.

Szintén ma jelentette a KSH, hogy az agrártermékek termelőiár-szintje 2011 augusztusában 12,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, mind a növényi termékek, mind az élő állatok és állati termékek ára hasonló mértékben növekedett. A hivatal szerint, míg az utóbbi termékcsoport árváltozása az előző hónapok trendjeit követi, addig a növényi termékek esetében - elsősorban az előző évinél jobb terméseredmények miatt - az árnövekedés üteme jelentősen mérséklődött.

Az idén január-augusztus között az előző év azonos időszakához mérten a mezőgazdasági termékek árszínvonala 30,9 százalékkal nőtt. Az élő állatok és állati termékeknél 14,4, a növényi termékek esetén 40,6 százalékos az áremelkedés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.