BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmehetnek a zöldberuházók

A romániai, a bulgáriai és a nyugat-balkáni térség elcsábíthatja a hazai zöldbefektetőket a megújuló energiatermelés szabályozásának hazai bonyolultsága, átláthatatlansága miatt, állapította meg a Green Energy Investment Forum és a Faludi Wolf Theiss jogi iroda közös elemzése.

Közleményük ugyanazt sürgeti, amit az érintett szakma egésze – kiszámítható, a beruházásokat ösztönző és a fogyasztói érdekeket figyelembe vevő új zöldenergetikai intézmény- és eszközrendszer felállítását –, de amiről szerdán írta meg a Világgazdaság, hogy egyik fő elemére, a támogatási rendszer számaira még várni kell. Ha viszont nem jön létre mielőbb a zöldenergia beruházói számára a vonzó, átlátható és stabil működési környezet, akkor „Magyarország lemarad a külföldi befektetőkért folytatott régiós versenyben” – valószínűsíti a jogi iroda.

Mivel a zöld energiatermelési technológiák meglehetősen költségesek, megfelelő támogatási rendszer hiányában megtérülésük pusztán piaci alapon jelenleg bizonytalan. „A stabil környezet hiánya nem teszi lehetővé a beruházók és a finanszírozók számára, hogy hosszú távú és felelős beruházási döntéseket hozzanak” – hangsúlyozta Kenyeres László, a Faludi Wolf Theiss nemzetközi jogi iroda partnere. A bizonytalan szabályozási környezet jelentősen drágítja a projektek finanszírozását.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.