BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háziasszonyok jöttek a tőzsdére

Augusztusban csaknem 150 milliárd forintot bukott az állam a nyugdíjkasszáktól átvett értékpapírjain és a Mol-paketten. A lakosság az olcsó részvényekből, a külföldiek pedig az állampapírjainkból vásároltak be.

Bespájzoltak a háziasszonyok az olcsó részvényekből – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett értékpapír-statisztikáiból. A tőzsdék augusztusi mélyrepülése idején a háztartások több mint 34 milliárd forint értékben vásároltak részvényeket, utoljára ekkora lakossági érdeklődés tavaly májusban volt a hazai részvénypiac iránt. A háztartások részvényállománya így annak ellenére is nőtt a nyolcadik hónapban, hogy több mint 30 milliárd forintot buktak az árfolyamok esése miatt, a hónap végén már 361 milliárd forintnyi lakossági pénz volt részvényekben.

A háztartásokkal jellemzően ellentétesen viselkedő külföldi intézményi befektetői kör augusztusban is ontotta a piacra a papírokat. Több mint 50 milliárd forintnyi magyar részvénytől szabadultak meg, ennek és a durva árfolyamesésnek a következménye, hogy csaknem 600 milliárd forinttal csökkent így a náluk lévő állomány. A Mol-pakett felvásárlása és a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása révén a központi kormányzat is jelentős részvényvagyonra tett szert. Augusztusban a tőzsdék esése miatt ennek a portfóliónak az értéke is mintegy 100 milliárd forinttal, 714,3 milliárdra csökkent, a hónap végéig azonban az állam nem adott túl a részvényein, így a veszteséget egyelőre nem realizálta.

A bő 4000 milliárd forintnyi lakossági értékpapír-befektetés több mint fele befektetési alapokban található. Az alapkezelők reménykedtek abban, hogy a nyugdíjpénztári reálhozam egy része hozzájuk kerül majd, de az MNB adatai szerint hiába, a háztartások ugyanis augusztusban több mint ötmilliárd forintnyi befektetési jegyet váltottak vissza. Az állam is folytatta a magánkasszáktól átvett befektetési jegyek értékesítését. A júliusi 130 milliárd után újabb 88 milliárdnyit értékesített, annak ellenére, hogy a nemzetközi részvénypiacokon befektető alapokon egyre nagyobb az árfolyamveszteség. A nyolcadik hónapban például a központi kormányzat csaknem 50 milliárd forintnyi bukott a befektetési jegyein, így az ezeken és a részvényeken elért havi árfolyamvesztesége megközelítette a 150 milliárdot.

A hazai vállalati kötvényeket továbbra is jellemzően a pénzügyi intézményi szektor és a külföldi befektetők keresik. Ezek árfolyama is esett augusztusban, biztató jel viszont, hogy a negatív piaci környezet ellenére is mintegy 10 milliárd forintnyi hitelpapírt sikerült kibocsátani. A banki kötvények ezzel szemben a lakosság nagy kedvencei, a háztartásoknál lévő állomány stagnálása azonban azt jelzi, augusztusban ezek értékesítése is megtorpant.

Ami az állampapírpiacot illeti, folytatódott a külföldiek térnyerése. Az MNB adatai szerint a nem hazai befektetők január óta már több mint 2000 milliárd forintnyi magyar állampapírt vásároltak fel, ennek nagyobbik része forintban denominált hitelpapír volt. A magyar államadósság több mint 57 százaléka van már külföldi kézben, holott az év elején még 45 százalék alatt volt ez az arány. Júniusban – főleg a nyugdíjpénztáraktól átvett mintegy 1500 milliárd forintnyi állampapír bevonása miatt – és júliusban még csökkent az államadósság, a nyolcadik hónapban azonban megfordult a trend. A központi kormányzat csaknem 240 milliárd forintnyi hitelpapírt dobott piacra, ezzel 15469,8 milliárd forintra emelkedett a piacon lévő állampapír-állomány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.