BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az állami autókra nem lesz kötelező a kötelező biztosítás

A gazdasági bizottság számos, a jövő évi adótörvényhez kapcsolódó módosító indítványról szavazott.

A helyi önkormányzatok nem vethetnek ki települési adót, az általuk bevezetett adó sem haladhatja meg az arra előírt maximumot - egyebek mellett ezeket a kapcsolódó módosító javaslatokat is elfogadta a parlament gazdasági bizottság hétfői ülésén.

Kiegészítésként került be a tb-törvénybe az a szabály, hogy az egyházi személy után az egyháza fizet nyugdíjjárulékot és természetbeni egészségbiztosítási járulékot. Mindkét járulék alapja a minimálbér.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) törvény úgy módosul, hogy az állami gépjárművekre nem kell kgfb szerződést kötni. Létrejön egy szervezet, amely az állami gépjárművek által okozott kárügyeket intézi.

Rogán Antal (Fidesz) javaslata alapján - különösen a legjobb, 11-esnél magasabb környezetvédelmi osztályú járművek esetén - jelentősen csökken a regisztrációs adó. Például az 1.101-1.400 köbcenti közti motorral üzemelő benzines, vagy az 1.301-1.400 köbcentis dízelmotoros autók regisztrációs adója 350 ezer forintról 65 ezer forintra csökken.

Változik az egészségbiztosítási- valamint a munkaerő-piaci járulék megoszlása: az egészségbiztosítási alap 78,26 százalék helyett 82,4 százalékot kap, a maradék lesz a Nemzeti Foglalkoztatási Alapé.

Az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző törvény úgy módosul, hogy a bruttó 300 ezer forint alatt keresők nettó bérét a munkaadó őrizze meg. Ez azonban csak elvárás, amit a munkaügyi ellenőrzés alatt figyel a hatóság, de nem bírságolhat miatta, viszont az ilyen cég két évig nem indulhat közbeszerzésen és nem kaphat állami támogatást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.