BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszelhez fordultak a bankok a végtörlesztés miatt

Nyolc nagybank vezetői közös levélben sürgették meg az Európai Bizottságot, hogy támogassa őket Magyarországgal szembeni, devizahitelek végtörlesztéséről szóló vitájukban - tudta meg a Reuters.

November 14-én, hétfőn kelt az a levél, melyet Michel Barnier pénzügyi szabályozásért felelős európai biztosnak címeztek a bankok vezetői, és amelyben azt írták, a kedvezményes végtörlesztés jogaik "otromba megsértését" jelenti. A levél úgy fogalmaz, a bankok elkötelezettek a Bizottsággal való párbeszéd folytatása mellett, és üdvözölnék, ha támogatná őket a szerződéseket sértő magyar gyakorlat megállításában és orvoslásában – írja a Portfolio.

A levelet a Bayerische Landesbank, az Erste Group, az Intesa Sanpaolo, a Raiffeisen Bank International, a Raiffeisen Zentralbank, a KBC, az Österreichische Volksbanken és az UniCredit vezérigazgatói illetve pénzügyi vezetői írták alá. A dokumentum emlékeztet, az euróhitelek esetében legalább 15%-os, a frankhitelek esetében legalább 25%-os veszteséget jelent minden egyes végtörlesztés.

Mindez akkor okoz feszültséget számukra, amikor a szabályozók és a piacok magasabb tőkeszintet várnak el tőlük. A végtörlesztés így hozzájárul az európai bankpiac jelenlegi instabilitásához. Emellett a bankoknak újra kell értékelniük a magyar bankpiac iránti elköteleződésüket - írják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.