BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fáradt volt-e Matolcsy? Tarlós szerint igen

Tarlós István szerint február elején leállhat a fővárosi tömegközlekedés, ha a BKV finanszírozásával kapcsolatos parlamenti döntés változatlan marad.

A főpolgármester közölte: a fővárosnak a BKV finanszírozására kedd hajnalban a költségvetési törvényben megszavazott 32 milliárd forint eddig egy 35 milliárdos normatív támogatás része volt. Ez csökkent 3 milliárddal, amelyet az országban bárhol felhasználhatnak tömegközlekedésre, kivéve Budapestet.

A főpolgármesteri álláspont értelmezéséhez érdemes számításba venni, hogy a 35 milliárdos támogatás az idei költségvetésben is benne volt, országszerte a helyi tömegközlekedésre elosztandóan, más kérdés, hogy ebből Budapest kapja a legtöbbet. A jövő évi 32 milliárdon viszont nem kell osztoznia a többi várossal. Ráadásul a főváros akkor kapja meg a 32 milliárd forintot, ha átfogó koncepciót nyújt be, hogyan tudná fenntartható módon működtetni a BKV-t, és azt a kormány el is fogadja. Erről a főpolgármester azt mondta, a koncepció napra pontosan egy éve Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternél van.

Tavaly december 21-én küldött a városháza egy több mint 200 oldalas írást, ebből 32 oldal csak a BKV-ra vonatkozott, ezt januárban ismét elküldték. Tarlós István tegnap délelőtt találkozott volna Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, ám a tárcavezető a főpolgármester közlése szerint fáradtságra hivatkozva lemondta a megbeszélést. Az NGM ugyanakkor ma cáfolta, hogy ez lenne a helyzet. A főpolgármester szerint a fővárosi tömegközlekedés február 2-án állhat le forráshiány miatt, ez „a káoszon és a politikai skandalumon túl a nemzetgazdaságnak körülbelül napi 14 milliárd forint kiesést jelent”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.