BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háborús jóvátételhez hasonlít a Merkozy paktum? - Lapszemle

Angela Merkel és Nicolas Sarkozy Párizsban tartott december 5- találkozójukon megegyeztek egy olyan tervről, amelynek célja az euró megmentése a katasztrófától. Ám az európai sajtó úgy véli, hogy még nincsenek túl a nehezén.

Madridban az El Pais a megegyezést "kiegyensúlyozatlannak" minősítette, mert általában "elégtelen" és "megkérdőjelezhető" minden vonatkozásában, hiszen nem említik benne a szolidaritást és a felelősség megosztását. Merkel és Sarkozy nem körvonalazott tervet a fiskális unióra, hanem pusztán hangsúlyozta a fiskális fegyelmet. Szintén gondot jelent, hogy ha több ország bojkottálja a szerződést, akkor az kizárólag az eurózónára vonatkozna, viszont megnyílna az út a végtelenbe nyúló vitákra, amelyek tíz éven át alakított szerződések módosítását céloznák - írja a Presseurop.

"Berlin győzedelmeskedik" jegyzi meg az olasz La  Stampa. A torinói napilap elégedett azzal ugyan, hogy Merkel és Sarkozy elismerte a Mario Draghi vezette Európai Központi Bank autonómiáját, mégis csalódott amiatt, hogy az egyezmény kudarcot jelent az eurókötvények szempontjából. Egyébként "semmi új nem történt" egy olyan tárgyaláson, amely tüneti kezelést alkalmazott fontos kérdésekben. Ami azonban a legszembetűnőbb, az, amiről nem tárgyaltak, vagyis az EKB szerepéről a válságkezelésben, amiben éles ellentét van a német és a francia kormány között.

Portugáliában a Jornal de Negócios a következőket írta: azok, akik ismerik Európát, tudják, "Merkozy" bizonytalan stratégiát körvonalazott annak érdekében, hogy megnyerje a csatát az euró azonnali összeomlása ellen. Ám régi sebeket téptek fel az európai országok szuverenitását és szavahihetőségét illetően.

A lap riválisa, a Publico című napilap viszont azzal érvel: Németország Európa germanizálására készül. Eszerint még ha el is fogadjuk, hogy "meg kell erősítenünk és harmonizálnunk" a fiskális és a költségvetési integrációt az euróövezetben, a Merkozy pár követelései háborús jóvátételekre emlékeztetnek. A legyőzötteknek és a szenvedőknek egyre több és több előírást kell teljesíteniük, de nincs előírás a megsegítésükre.

A Merkozy tervvel kapcsolatos borúlátás nem korlátozódott az euróövezetre, mert Bukarestben az Adevarul rezignáltal azt jegyezte meg, hogy az új Európa "nem lesz tökéletes". "A francia politika finomságain túl Európa sorsa egyre jobban Németországhoz kötődik. Mindenki az euróövezetre koncentrál, és azok az országok, amelyek nem szerepelnek a magban, harcra kényszerülnek azért, hogy lépést tartsanak. Románia, Lengyelország és a balti államok ezt fogják tenni, mert ez szolgálja érdeküket. Nincs más választás – írja a lap.

Végül a lengyel Rzeczpospolita azt írja, hogy a "stabilitási unióról" szóló Merkel-Sarkozy megállapodás nem jelent sem előrelépést, sem pedig forradalmat, hanem "kompromisszumokkal kevert régi uniót". Ironikusan jegyzi meg: "hamar értesítenek bennünket arról, hogy valóban lehetséges az EU részének maradnunk és ugyanakkor az EU-n kívül is lennünk." 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.