BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország adóemelésre készül

Magyarországnak körülbelül 200 milliárd forint (861 millió dollár) összegnek megfelelő intézkedéseket kell megvalósítania azért, hogy biztosítsa a 2012-es költségvetési hiányra vonatkozó célkitűzésének elérését.

Ezt Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára jelentette ki a Bloomberg jelentése szerint. Az amerikai hírügynökség idézte Cséfalvaynak az M1 köztelevízióban elhangzott interjújából azt a részt is, amely szerint a kormány valószínűleg csökkenti a kiadásokat, emeli az adókat és felhasználja a 2012. évi költségvetési tartalékok egy részét azért, hogy elérhesse a célkitűzését. Magyarország azonban nem használja fel a jövő évi költségvetéshez kapcsolt valamennyi tartalékát - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban azt mondta, hogy a legjobb esetben is csak 0,5 százalék lehet a gazdaság növekedési üteme jövőre. Emlékezetes, a kormány 1,5 százalékos növekedésre tervezte meg a büdzsét, amelyet most módosítanak az alacsonyabb növekedés és a gyenge forintárfolyam miatt.

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az [origo]-nak azt mondta, 100-200 milliárd forintos kiigazításra van szükség a költségvetés újratervezésre során, de nem számít arra, hogy recesszióba süllyed a magyar gazdaság. 

Egyre több londoni elemző ugyanakkor recesszióra számít Magyarországon 2012-ben. Hétfői globális előrejelzésében a Fitch Ratings is kidolgozott az euróövezetre egy "sokkhelyzeti forgatókönyvet", amely a cég alapeseti prognózisában foglaltnál nagyobb és elhúzódóbb pénzügyi stresszel számol.

E forgatókönyv elemei között szerepel a háztartásoknak  és a vállalati szektornak folyósított bankhitelek kamatainak meredek, 0,8-3,00 százalékpont közötti átlagos megugrása, a hosszú futamú kötvények hozamának hasonló mértékű emelkedése - kivéve  Németországot, amely sokkhelyzetben a biztos befektetői menedék szerepét töltené be -, valamint a tőzsdei árfolyamok ugyancsak sokkszerű zuhanása, amely a Fitch e forgatókönyve szerint az európeriférián elérné a 30 százalékot, a központi valutauniós tagállamokban, valamint Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban pedig a 15 százalékot.

Ebben az esetben a Fitch Ratings londoni elemzői által lefuttatott szimulációs modell szerint az euróövezeti GDP-érték 2012-ben 0,6 százalékkal visszaesne, vagyis 1 százalékponttal lenne rosszabb az alapeseti forgatókönyvben szereplő 0,4 százalékos jövő évi növekedési jóslatnál.

Magyarországon a Fitch szakértőinek számításai szerint az euróövezeti sokkhelyzeti forgatókönyv 2012-ben 0,7 százalékos GDP-visszaesést eredményezne; ez 1,2 százalékponttal lenne rosszabb teljesítmény a hitelminősítő londoni elemzői által alapesetben várt 0,5 százalékos jövő évi magyar növekedésnél.

A magyarországi recesszió esélyeiről megoszlanak a citybeli elemzői vélemények. A Barclays Capital londoni elemzői új prognózisukban úgy vélekedtek, hogy a magyar gazdaság jövőre "a legjobb esetben zéró körüli" növekedést produkál; a cég előrejelzéséhez fűzött táblázatos becslésben 0,1 százalékos magyar GDP-emelkedés szerepel 2012 egészére. A Capital Economics azonban jelenleg 1,5 százalékos magyar gazdasági visszaesést jósol 2012-re.

Amennyiben a 0,5 százalékos növekedés sem lesz megvalósítható, akkor további intézkedéseket kell hozni annak érdekében, hogy tartható legyen a költségvetési hiánycél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.