BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljesen megszüntetnék a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket

Néhány órával azután, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette az ideiglenes nyugdíjpénzek átirányításának meghosszabbítását, a parlament költségvetési bizottsága módosító javaslatot nyújtott be: ők teljesen megszüntetnék a magán-nyugdíjpénztári nyugdíjakat.

A pénzügyi stabilitási törvényhez beadott javaslat úgy fogalmaz: természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg. A törvény többi szakaszából pedig következetesen kivennék a „tagdíj” szót.

Matolcsy György elmondta: Magyarország az eurózóna adósságválságának hatására igen sérülékennyé vált, ezért a kormánynak tartania kell a korábban megjelölt célokat. 2012-ben a kabinet a tegnap meghatározott intézkedések segítségével tartja a 2,5 százalékos költségvetési hiányt, az EU-taggá válásunk óta először.

A költségvetést 268 forintos euróárfolyamról 299 forintos árfolyamra tervezik át, figyelembe véve az elmúlt hónapok változásait. 1,5 százalék helyett a német adatokra figyelemmel 0,5 százalékos növekedéssel számol a kormány. A két módosítás hatása 320 milliárd forint, ezt kellett "megtalálni" a jövő évi költségvetésben. 200 milliárd forintot az Országvédelmi Alapból használhatnak fel, a fennmaradó 120 milliárd három intézkedéscsoportból származik.

Az egyik egy 52 milliárdos költségvetési fejezeti tartalékolás a minisztériumokban. További 48 milliárd forintot hoz 2012-ben, hogy a magánpénztári rendszerben maradó tagok a munkavállalói nyugdíjjárulékukat az állami kasszába fizetik. A dohánytermékek jövedéki adóját pedig 20 milliárd forint összegben emelik.

Kérdésre válaszolva Matolcsy György megerősítette: a magánpénztári tagoknak 2012 január 1-től kötelezően az állami nyugdíjkasszába kell fizetniük, ez nem jelenti az, hogy bármi módon változna a tagok jogállása. Mindez az idei évben bevezetett "átirányítás" meghosszabbítását jelenti további egy évre. Arról, hogy a jövőben hogyan változik a rendszer, később döntenek. A miniszter elmondta: 2012-ben 50-60 milliárd forintos plusz terhet jelent a végtörlesztés az államnak. 2011-ben a végtörlesztés költségeit a magánpénztári pénzek államosításával fedezte a kormány. Matolcsy György elmondta: felül kell vizsgálni a magánpénztári rendszer szabályait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.