BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy hónap alatt 2,5 százalékos ipari termelői áremelkedés

Tavaly novemberben az exportárak 3,2 és a belföldi értékesítési árak 1,5 százalékos emelkedésének eredőjeként egyetlen hónap alatt 2,5 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest, és 8,0 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az exportértékesítés forintban mért árai 2010 novemberéhez képest 8,1 százalékkal, a belföldi értékesítési árak 7,8 százalékkal nőttek. A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 4,5, az amerikai dollárhoz képest 5,6 százalékkal, a 2010 novemberében jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz viszonyítva 12,4, a dollárhoz mérten 13,2 százalékkal gyengült.

Tavaly az év első tizenegy hónapjában az ipari termelői árak 3,9 százalékkal, az ipari exportárak 2,4 százalékkal, a belföldi ipari termelői árak 6,1 százalékkal nőttek 2010. január-novemberéhez mérten.

A KSH közlése szerint 2011 novemberben továbbra is alapvetően a jelentős súlyt képviselő kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, elektronikai termékek gyártása és járműgyártás ágazatokban tapasztalható áremelkedések, illetve a forint gyengülése befolyásolta a trendet.

A feldolgozóipari ágazatok novemberi belföldi értékesítési árai 1,7 százalékkal voltak magasabbak az októberinél. Jelentősebb áremelkedést tapasztalt a KSH a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ( 7,4 százalék), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (5,9 százalék), a villamos berendezés gyártása és a járműgyártás területén (1,5-1,5 százalék).

Havi összehasonlításban árcsökkenést mért a statisztikai hivatal az egyéb feldolgozóipar és javításban, valamint a gép, gépi berendezés gyártásában. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai novemberben az előző havihoz képest 1,1 százalékkal nőttek.

A 2010. azonos időszakával összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok novemberi belföldi értékesítését 11,4 százalékos áremelkedés jellemezte, ezen belül a legnagyobb mértékűt ismét a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (47,5 százalék), a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (13,7 százalék) , valamint a vegyi anyag és termékek gyártásában (11,8 százalék) mértek. Alacsonyabbak lettek az árak 2010 novemberéhez viszonyítva az egyéb feldolgozóipar és javításban, a textil- és bőriparban, illetve a gyógyszergyártásban.

A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 3,6 és 6,6 százalék között alakult, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 3,3 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.