BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sarkozy szembemegy Németországgal és bevezeti a tranzakciós adót

Nicolas Sarkozy francia elnök vasárnap este bejelentette, hogy Franciaországban augusztustól bevezetik a pénzügyi tranzakciós adót, amelynek a mértéke 0,1 százalék lesz. Ezen kívül a francia elnök az áfát is növelni akarja 1,6 százalékponttal.

Sarkozy meglátása szerint összesen 13 milliárd euróval csökkentenék a munkavállalók terheit a versenyképesség érdekében. A Die Presse megjegyzi, Franciaország az első olyan euróövezeti tagállam, amely bevezeti a pénzügyi tranzakciós adót. Sarkozy már január elején  jelezte, hogy az adót szükség esetén egyedül is kiveti és reméli, hogy ennek hatására már országok is követik a példáját.

Franciaországban jelenleg tizenkét éve nem látott, 10 százalékos szintet ér el a munkanélküliség. Az ellenzék és a szakszervezetek máris tiltakoznak az adóváltoztatások ellen, amellyel szerintük elsősorban a cégeket tehermentesítik, miközben a vásárlóerő forrása a lakosság. Az elnök egyébként a 35 órás munkahetet is felszámolná úgy, hogy a jövőben a dolgozóknak az adott munka mennyiségéhez kéne igazítaniuk a munkaidejüket, vagyis adott esetben félmunkaidőre kéne átállniuk - írja a Die Presse.

Kérdéses, hogy a tranzakciós adó tekintetében követik-e a francia példát. Németországban jelentős az ellenállás az új adóval szemben. A közös német-francia kezdeményezést Angela Merkel szövetségi kancellár a Sarkozyvel három héttel ezelőtt tartott berlini találkozóján elutasította. Sarkozy egyébként az interjújában többször Németországra hivatkozott, ahol a béreket terhelő mellékköltségek ugyanolyan magasak, mint Franciaországban. Szerinte azért, hogy Franciaországot versenyképesebbé tegyék, a munkaadókat 13 milliárd euróval tehermentesíteni kell. Ezért októbertől az áfát 19,6-ról 21,2 százalékra emelik.

Akár célzásként értendő, hogy Sarkozy mintaképének nevezte Gerhard Schröder volt német szocialista kancellár reformpolitikáját. Az elnök egyébként jelenleg lemaradásban van a választási kampányban; a friss felmérés szerint az április végén tartandó első körben Sarkozy a szavazatok 24 százalékát kapná meg, mint riválisa, a szocialista Francois Holland 27,5 százalékot.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.