BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Termelői árak - Csak a számítástechnikában volt csökkenés

A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,5 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest, összességében 2011-ben az ipari termelői árak 4,2 százalékkal nőttek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A KSH közleménye szerint 2011-ben a termelőiár-index átlag felett nőtt az élelmiszeriparban, a kőolaj- és a fémfeldolgozásban, valamint a vegyianyag-gyártásban. A járműgyártásban és az energiaszektorban kismértékben emelkedtek, a számítógépek, elektronikai termékek gyártásában kismértékben csökkentek a termelői árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2011. decemberben az előző havihoz képest 0,7 százalékkal csökkentek, a 2010 decemberinél 7,5 százalékkal magasabbak voltak.

A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 1,8 százalékkal erősödött, az amerikai dollárhoz képest 1,0 százalékkal gyengült. A 2010 decemberében jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz viszonyítva 9,7, a dollárhoz mérten 10,1 százalékkal gyengült.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.