BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Nincs zöld jelzés az IMF-tárgyalások megkezdéséhez

A hónap közepén újfent az érdeklődés középpontjába került IMF-megállapodás, illetve EU-IMF-tárgyalások kapcsán érdemi előrelépésről a mögöttünk hagyott héten sem érkezett beszámoló – vélekednek a CIB közgazdászai.

A hivatalos tárgyalások megkezdésére az EU továbbra sem adott zöld jelzést, ez pedig feltétele az IMF-fel való hivatalos egyeztetés megindulásának is. Az alapforgatókönyv a késlekedés ellenére mind a kormány, mind a piaci szereplők többsége szerint az, hogy lesz hitelmegállapodás – vélekednek a CIB Bank elemzői.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet alapforgatókönyve szerint is meg fog állapodni a magyar kormány az IMF-fel, véleményük szerint azonban csak a stand-by hitelkeret jöhet szóba a tárgyalásokon. A Fitch arra is figyelmeztetett, hogy a megállapodás elmaradása az ország hitelminősítésének a rontását vonja maga után – emlékeztetnek.

„Mindeközben az EU-val való tárgyalásokhoz kapcsolódó ügyek egyik folyományaként az Európai Bizottság a távközlési különadó ügyét az Európai Bíróságnak továbbította. A hírek nem érték váratlanul a piacot, a kormány már korábban nyilvánvalóvá tette, hogy kész az Európai Bíróság előtt is megvédeni álláspontját” – mutatnak rá.

Hozzátették, az EU-IMF ügyekkel kapcsolatos vélekedések, illetve bizonytalanság negatívan hatnak a forinteszközök megítélésére és az elmúlt héten is hozzájárulhattak a piaci mozgásokhoz. Ezt több piaci szereplő kereskedési ajánlása is megerősítette.

A legfőbb piacmozgató tényezőnek ugyanakkor a globális hangulat újbóli romlása bizonyult – ez több feltörekvő piaci (KKE) deviza mozgásából is nyilvánvaló volt. Rövid erősödés után a hét nagy részében gyengülést mutatott a forint, az állampapírpiac és a részvénytőzsde is. Hazai makroadatok (köztük a bérstatisztika) nem gyakoroltak érdemi hatást a piacokra – írják az elemzők.

A forint árfolyama pénteken a 295-ös szintet közelítette, míg a hét első felében még a 290-es szint alatt is jegyezték az eurót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.