BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó adatok érkeznek, Bernanke mégis aggódik

Javul a munkaerőpiac, de Ben Bernanke szerint ez nem biztos, hogy fenntartható. A Fed elnöke aggodalmának is hangot adott ennek kapcsán.

Továbbra is alkalmazkodó monetáris politika szükséges a munkanélküliség csökkentéséhez – mondta el egy konferencián Ben Bernanke, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve elnöke.

A Fed március 13-án javította a gazdasági kilátásokat, miközben a jegyzőkönyv továbbra is magas munkanélküliséggel és várhatóan visszafogott inflációval számol. A Nyíltpiaci Bizottság értékelése szerint 2014 végéig maradhat a nulla közeli alapkamat.

Bernanke szerint számos gazdasági mutató utal arra, hogy a munkaerőpiac fejlődik. Mégis, még messze van a normális szinttől, amelyet mutat a hosszú távú munkanélküliség magas szintje, valamint a ledolgozott órák száma is a válság előtti szint alatt marad jelenleg is.

Az elmúlt hat hónapban 1,2 millió munkahely jött létre, amelyre 2006 májusa óta nem volt példa a munkaügyi tárca adatai alapján. A munkanélküliségi ráta 8,3 százalékra, vagyis 3 éve nem látott alacsony szintre csökkent februárban.

Nem tudjuk még biztosan, hogy a munkaerőpiac javulása fenntartható lesz-e – mondta Bernanke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.