BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Londonban nem nagyon értik, hogy miért szárnyal a magyar gyáripar

Kellemes meglepetés a magyar feldolgozószektor aktivitást jelző beszerzési menedzserindex (PMI) meredek múlt havi növekedése, amelyre azonban egyelőre "nehéz magyarázatot lelni" - vélekedtek a hétfői adatismertetés utáni kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn közölte, hogy a gyáripari mutató márciusban 56,8 volt, ami több mint egy éve nem mért csúcs, és 5,6 ponttal magasabb az egy hónappal korábbi értéknél.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics felzárkózó piaci közgazdászai a térségi PMI-adatokról befektetőknek összeállított értékelésükben "pozitív meglepetésnek" nevezték a magyar ipari teljesítménymutató megugrását. Hozzátették ugyanakkor, hogy véleményük szerint a magyar gyáripari index valószínűleg "eltúlzott" képet mutat a magyar feldolgozószektorról a valós teljesítménynövekedéshez képest.

A ház szerint ez egy "különösen volatilis" mutató, és bár általában együtt mozog az EU-bizottság ipari bizalmi felmérésének eredményeivel, voltak esetek a múltban, amikor egy-két hónapig eltért attól. A Capital Economics londoni elemzői szerint most is ez történhetett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.