BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagypénteken jön a hét legfontosabb híre

Idehaza és globálisan is pénteken érkezik a legfontosabb nagyheti adat: a KSH az ipari termelés előzetes februári adatait teszi közzé, a washingtoni munkaügyi minisztérium pedig a márciusi nonfarm payrollt. Az alapkamatról döntenek Frankfurtban, Londonban, Varsóban és Sydney-ben, emellett számlálatlan beszerzési menedzser indexre figyelhetünk.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (is) hétfőn teszi közzé a feldolgozóipari beszerzési menedzser index márciusi értékét. A mutató februárban még a zsugorodást a növekedéstől elválasztó 50 pontos határ fölött járt (50,5), de hogy ott is maradt, arra inkább ne vegyünk mérget...

A KSH kedden és pénteken külkereskedelmi termékforgalmi adatokat tesz közzé. Kedden 9-kor jelenik meg a részletes januári adatsor. Az előzetes becslés szerint a mérleg az év első hónapjában 423,5 millió eurós többletet mutatott – az egy évvel korábbi 432,1 millió euró után. Pénteken már a februári előzetes sarokszámokat is megismerjük.

Pénteken lát napvilágot (már ha van ilyen a kibertérben) az ipari termelés februári alakulásáról szóló első becslés. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint januárban 2,7 százalékos volt az éves visszaesés; februárban a mínusz már „csak” 0,2 százalék volt – a Danske Bank elemzői szerint.

Az MNB honlapján hétfőn jelenik meg a pénzügyi számlák 2011. IV. negyedévi statisztikája, csütörtökön az állampapírpiaci refernciahozamokra, az aukciós átlaghozamokra és a BUX-indexre vonatkozó márciusi statisztika jelenik meg ugyanitt.

Nyugat-Európa

Az Európai Központi Bank és a Bank of England is kamatdöntő ülést tart a héten. Frankfurtban szerdán, Londonban csütörtökön ülnek össze a monetáris politika megmondóemberei, de nem fognak meglepetést okozni: az eurózónában 1,0 százalék, az Egyesült Királyságban 0,5 százalék marad az irányadó ráta.

A Markit a héten közzéteszi a BMI-k végleges márciusi értékét. Hétfőn a feldolgozóipar, szerdán a szolgáltatószektor mutatója jelenik meg. A március 22-én megjelent előzetes becslések negatív meglepetést keltettek: a feldolgozóipar BMI-je a februári 49,0 pontról 47,7-re, a szolgáltatószektoré 48,78-ről 48,7-re csökkent.

Csütörtökön két „hard” ipari adat érkezik: a német, illetve az egyesült királyságbeli ipari termelés februári alakulásáról. A havi bővülés üteme a csatorna túlpartján a januári mínusz 0,4 százalékról (plusz) 0,5 százalékra nőtt, a legerősebb európai gazdaságban viszont 1,6 százalékról mínusz 0,2 százalékra lassult – ha az elemzői jóslatok bejönnek.

A Deutsche Bundesbank szerdán egy számunkra különösen fontos adatsort tesz közzé: az ipari rendelésállomány februári alakulásáról. Januárban az állomány 2,7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, ezt az év második hónapjában az elemzők szerint 1,4 százalékos bővülés követte.

Az Eurostat a héten három fontos adatsort is közzétesz. Hétfő délelőtt 11-kor jelenik meg a februári munkaerőpiaci jelentés. Az eurózónában az elemzők szerint a januárihoz képest 0,1 százalékponttal, 10,8 százalékra nőtt ráta.

Kedden az ipari termelői árak februári alakulásáról szóló tájékoztató jelenik meg az uniós statisztikai hivatal honlapján. Januárban az eurózónában hó/hó alapon 0,7 százalékos, éves összevetésben 3,7 százalékos emelkedést regisztráltak, februárban a havi drágulás üteme az elemzők szerint 0,6 százalékra lassult.

Szerdán a kiskereskedelmi forgalom februári alakulását illetően leszünk okosabbak. Januárban az eurózónában éves összevetésben stagnált, az EU egészében 0,7 százalékkal bővült a forgalom.

Régió

A legfontosabb régiós esemény a szerdai lengyel kamatdöntés lesz. Az infláció magasan a 2,5 százalékos jegybanki célszint fölött jár (az EU-ban csak mi mutatónk magasabb), a gazdaság dübörög, indokolt lenne tehát a szigorítás – mivel azonban Marek Belka elnök kijelentette, hogy nem érez inflációs fenyegetést, várhatóan nem lesz, az irányadó ráta marad 4,5 százalékon.

Kedden a román statisztikai hivatal a kiskereskedelmi forgalom februári alakulásáról tájékoztat. Keleti szomszédunknál januárban impozáns, 9,9 százalékos éves bővülést regisztráltak, amiben komoly szerepe volt az egy évvel korábbi igen gyenge adatnak is.

Pénteken a cseh és a román (februári) ipari adatokat is megismerjük. Csehországban az éves ütem a januári 3,2 százalékról 3,8 százalékra gyorsult az elemzők szerint, Romániában januárban 4,7 százalékos volt a januári erősödés (a februári konszenzust nem ismerjük).

USA

A hét legfontosabb makroadatát pénteken teszi közzé a washingtoni munkaügyi minisztérium: kiderül, hogy mennyivel nőtt a nem mezőgazdasági álláshelyek száma márciusban a világ legnagyobb gazdaságában. Az elemzők a februári 227 ezer után újabb ütős számra, 211 ezerre számítanak. A munkanélküliségi ráta várhatóan marad a februári, 8,3 százalékos szinten.

Természetesen a bátrak hazájából is befutnak a beszerzési menedzser indexek: az ISM – a Markittal párhuzamosan – hétfőn a feldolgozóipar, szerdán a szolgáltatószektor mutatóját hozzá nyilvánosságra. Az előbbit a februári 52,4 után 53,5-re, az utóbbit a februári 57,3 után 56,8-re várja a piac.

Megemlítjük a februári ipari rendelésállomány adatsort is (csak keddig kell várni a kíváncsiaknak): hó/hó alapon a januári 1 százalékos mínusz után 1,4 százalékos emelkedést valószínűsít a piac.

Kína, Ausztrália

Nem fogja elhinni az olvasó: beszerzési menedzser indexek a világ második legnagyobb gazdaságából is érkeznek. Hétfő reggelre már ismerni fogjuk a helyi „hivatalos” feldolgozóipari  BMI-t, amely a februári 51,0-ról 50,5-re csökken. (A HSBC által számított mutató már februárban is a „zsugorodást jelző” 50 pont alatt járt…)

Az ínyencek kedvéért megemlítjük az ausztrál kamatdöntést is: az üveggömbök szerint „down under” a ráta 4,25 százalékon marad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.