BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Süddeutsche Zeitung: Franciaország leszámolt az agresszív parvenüvel

A német gazdasági lapok egyöntetűen úgy ítélik meg, hogy a francia választók leszámoltak Sarkozyvel, egyúttal kiemelik Marine Le Pen meglepően jó szereplését, ami a következő fordulóban akár a jelenleg vesztésre álló elnöknek is jól jöhet.

"Hollande kevéssel Sarkozy előtt - Marine Le Pen meglepően erősnek mutatkozott" címmel a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a francia elnökválasztás első fordulójával kapcsolatban kiemeli Marine Le Pen jó szereplését. A szélsőjobboldali párt elnöke az első fordulóban a voksok 18 százalékát szerezte meg. Ez az eredmény jobb, mint atyjáé, Jean-Marie le Pené, aki 2002-ben a szavazatok 16,86 százalékát tudta megszerezni.

A FAZ szerint  továbbra sem világos, vajon Nicolas Sarkozy meg tudja-e szerezni magának Marine Le Pen választóit. Az előbbi választási kampánya, amely a bevándorláson, a határvédelmen és a protekcionizmuson alapult, eddig - 2007 kivételével - nem járt eredménnyel. A második fordulót illetően Marine Le Pen kijelentette, "A szavazóim szabadon azt tehetnek, amit akarnak." Az Ifop közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Marine Le Pens választóinak 40-50 százaléka szavazhat a második fordulóban Sarkozyre, 20 százaléka Hollande-ra.

A Handelsblatt, a német üzleti körök lapja szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy sokan lebecsülték Marine Le Pent, aki a francia elnökválasztás első fordulójában a szélsőjobboldali Nemzeti Frontot a harmadik legerősebb erővé hozta fel. A pártja "az egyetlen valódi ellenzéknek nyilvánította önmagát a bankok, a pénzvilág és a multik pártjaival szemben." Marine Le Pen száműzte atyja gyűlöletes radikális jobboldali szólamait – számos párthíve bosszúságára – és támadás helyett a védtelenek megsegítőjeként állítja be magát.

Mivel a globalizációt, a határtalan kapitalizmust, a bankokat az ellenségeinek nyilvánította, elfogadható a csalódott és megzavarodott baloldali választók számára is. A Handelsblatt arra is rámutat, hogy számos francia csalódott Európában és abban reménykedtek, hogy az Európai Unió Maginot-vonalhoz hasonlóan védelmet nyújt a globalizáció kellemetlenségeivel szemben.

"Franciaország leszámol Sarkozy-vel" címmel a Süddeutsche Zeitung kommentárjában azt írja, Sarkozy keveset teljesített és keserű csalódást okozott a franciáknak. A reformer helyett a lap szerint a franciák egy felkapaszkodott parvenüt láttak az elnökben, aki a tetteit egyedül a hatalom megtartásához igazította, ennek most meglett a következménye. A bajor lap szóvá teszi Sarkozy agresszív stílusát, amelye a kritikusokkal és a saját minisztereivel szemben gyakorolt.

A német lap leszögezi: a francia nem akarnak sem egy parvenüt, sem egy menedzsert látni az Élysée-palotában, hanem olyan államférfit, aki érti a világban uralkodó zűrzavart. Franciaország belülről és kívülről is gyengébb mint öt évvel ezelőtt volt. Ugyanakkor a Süddeutsche Zeitung arra is figyelmeztet, hogy a mérsékelt alternatívának számító szocialista Hollande, aki vélhetően győz a második fordulóban, szintén nem tudja meggyőzni honfitársait.

A Financial Times Deutchland (FTD) arra hívja fel a figyelmet, hogy Sarkozy még reménykedik, tudja ugyanis, hogy a Le Pen által felvetett témákban ő jobb pontokat tud szerezni, mint Hollande, noha kudarcot vallott az a kísérlete, hogy már az első menetben megszerezze a jobboldali választók protest-szavazatait. Ezért most azt követeli Hollande-tól, hogy a második választási forduló előtt háromszor álljon ki vele tévévitára, míg a szocialista elnökjelölt eddig ragaszkodott ahhoz, hogy csak egy vitát tartsanak, Hollande-nak ugyanis tartania kell Sarkozy agresszivitásától a közvetlen vitában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.