BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Mavir szigorítaná a menetrendtartást

A villamosenergia-rendszer irányítója, a Mavir Zrt. arra igyekszik rábírni a neki áramot szállító társaságokat, hogy minél pontosabban tartsák be az önmaguk által vállalt szállítási határidőket és mennyiségeket.

 Ha nem teszik, kibillen a hálózat egyensúlya, a Mavir pedig csak extra intézkedések és költségek árán tudja újból azonos szintre hozni a rendszerbe érkező és az onnan felhasznált áram mennyiségét, úgynevezett kiegyenlítő energia vásárlásával, illetve egyes erőművek alacsonyabb termelésre utasításával.

Bár eddig is bírság sújtotta a menetrendjüket nem kellően tartó társaságokat, de nem hozta meg a Mavir által remélt eredményt. Ezért a rendszerirányító május közepén módosító, lényegében szigorító javaslatot készített az érvényes menetrendtartási és bírságolási rendszerhez. A gond ezzel az – legalábbis a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) – elnöke szerint, hogy a javaslat feltételei a szélenergia társaságok számára teljesíthetetlenek, emiatt pedig automatikusan jár a büntetés az egyébként együttműködni kész cégeknek is.

Hoffmann László azt mondja, hogy elsősorban az adott menetrend leadási határidejével van a baj. A javaslat elvárja, hogy „a HUPX értékesítés miatt a szállítás napját megelőző nap 8:30-ig” kell megadni a szállítási napra vonatkozó paramétereket a jelenlegi 11:30 helyett, holott az előrejelző cégek, amelyektől az európai meteorológiai számításokat meg lehet vásárolni, reggel 8 és 9 óra között adnak adatot.

Újabb teljesíthetetlen feltételként emeli ki Hoffmann László, hogy ha valamely értékesítő nem ad havi menetrendet, vagy a termelése bármelyik irányba legalább 50 százalékkal eltér a havi menetrendjétől, akkor már csak csökkentett áron adhatja el az áramát. Viszont egyetlen adatszolgáltató sem ad egy hónapra előre szélerőjelzést. „A termelők abszurd módon csak úgy tudnák a büntetésüket csökkenteni, ha éppen akkor állítanák le erőműveiket, amikor jelentős termelés van, ezzel elkerülve a számottevő eltérést.

Marad a határidő

Még nem tudni, mikor lép életbe a fent javasolt módosítás, mert még tart a közigazgatási egyeztetés előkészítése, tudtuk meg a Mavirtól, ahol emlékeztettek: az áramár-támogatási rendszer átalakításának célja, hogy az új gazdasági körülmények között is nőhessen a megújuló energiára épülő erőművek száma és termelésük volumene. A másnapi értékesítésre vonatkozó, MTISZ által kifogásolt adatleadási határidejének módosítása nem várható, mert az európai tőzsdék között épp most zajló harmonizáció szükségszerű következménye.


-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.