BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepetés: Most derült ki, hogy gyengébb volt a gazdaság tavaly

Az első negyedéves adatok fényében megváltozott a 2011-ről festett kép is: a tavalyi GDP-növekedés kisebb, mint amekkorának eddig gondoltuk.

A nyers adatok szerint 0,7 százalékkal, munkanaphatást figyelembe véve 1,2 százalékkal, naptári és szezonális kiigazítást figyelembe véve pedig 1,4 százalékkal zsugorodott éves összevetésben a magyar gazdaság – derül ki a KSH pénteken közzétett részletes GDP-jelentéséből. Az előző negyedévhez képest 1,2 százalékos volt a visszaesés.

A nyers adat megegyezik a május 15-én publikált első becslésben szereplővel, a másik három mutatót 0,1 százalékponttal javította a statisztikai hivatal, amely több ponton módosította a tavalyi adatokat is. Ezek közül a legfontosabb a 2011-es éves növekedés (nyers adatok szerinti) mutatója, amely 1,7 százalékról 1,6 százalékra változott. A tavalyi első negyedévet immár kissé erősebbnek (a nyers adatok szerinti 2,5 százalékos éves ráta a korábbi 2,6 százalékra nőtt), a másodikat pedig kissé gyengébbnek látja a statisztikai hivatal (1,5-ről változott 1,4 százalékra). A szezonálisan és naptári hatással is kiigazított negyedéves ráták sem állták ki az idő – és a program újrafuttatásának – próbáját.

Továbbra is 2011 első negyedéve az utolsó három hónapos időszak, amelyben az előző negyedévhez képest bővült a gazdaság (1,4 százalékkal), de míg az előzetes adatok szerint 2011 második negyedévétől kezdve felváltva következtek a stagnáló és a mínuszos negyedévek, addig most már úgy látjuk: a második negyedéves visszaesést két negyedéven át tartó stagnálás követte. Technikai értelemben tehát nem beszélhetünk recesszióról, ahhoz ugyanis egymás után két negatív negyedéves adat szükségeltetik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.