BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb adóemelés vár ránk

A 2013-as büdzsé a stabilitás és a szerkezetátalakítás költségvetése - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottságában, a jövő évi büdzséről szóló törvényjavaslat hétfőn megkezdett vitájában.

Kifejtette: a jövő évi költségvetési törvényjavaslat 1,6 százalékos növekedéssel számol, az export növekedését  8,8 százalékra tervezi a kormány, a behozatal várhatóan 8 százalékkal bővül. A jelentős eurózónabeli bizonytalanságok miatt a költségvetést jelentős tartalékokkal állították össze, így például az Országvédelmi Alap tartalékát 100 milliárd forintban határozta meg a kormány. Az államháztartási hiány a GDP 2,2 százaléka lesz.

Az egészségügyben a tervezett béremelések fedezetét a jövedéki adók területén várható adóemelés nyújtja majd.

Banai elmondta, hogy az egészségügyben a kormány az idén végrehajtott, bizonyos csoportokra vonatkozó béremelésen felül jövőre újabb emelést akar végrehajtani az [origo] szerint. Ennek részleteiről még egyeztetnek, költségét pedig a jövő évi költségvetés még nem tartalmazza. "Ezt  később fogjuk megjeleníteni a büdzsében" - mondta el Banai.

A helyettes államtitkár aláhúzta, hogy a hiány nem nőhet, ezért bevételnöveléssel fogja a kormány az egészségügyi béremelést ellensúlyozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.