BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre biztosabb: Recesszió felé tart az eurózóna

Három éves mélypontra esett júniusban a német feldolgozóipari beszerzési menedzser index - közölte hétfőn a londoni Markit Economics gazdasági kutató intézet.

Júniusban 45,0 pontra esett a májusi 45,2 és az áprilisi 46,2 pontról a német feldolgozóipari beszerezési menedzser index (BMI).

Az index 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének gyarapodását, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.  A német feldolgozóipari BMI júniusban már sorban a negyedik hónapja ütött meg 50 pont alatti értéket.

Az eurózóna, amely az első negyedévben még elkerülte a recessziót, a második negyedévben már zsugorodott, a Markit Economics beszerzési menedzser indexei legalábbis egyértelműen erre utalnak.

A kompozit – azaz a feldolgozóipar és a szolgáltatószektor bővülésének ütemét számszerűsítő – mutató májusi és júniusi értékei között sem a közös pénzt használó blokk egészére, sem a két legnagyobb gazdaságra vonatkozóan nem találunk 50 feletti, azaz növekedést jelző számot.

A PMI-kből kiolvasható kép egy 0,2-0,3 százalékos negyedéves GDP-csökkenéssel áll összhangban.

Az előzetes adatnak megfelelően júniusban nem változott az előző havihoz képest az euróövezet feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe, de továbbra is a teljesítmény zsugorodását jelzi - közölte hétfőn a londoni Markit Economics gazdasági kutató intézet.

Júniusban a májusival megegyező, 45,1 pont lett az euróövezet feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe. Az index második negyedévi, április-júniusi átlagértéke 45,4 pont, három éve a legalacsonyabb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.