BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősebb képviselet az IMF-ben - Összefogtunk a szomszédokkal

Ausztria összefog más kelet-európai országokkal annak érdekében, hogy Közép- és Kelet-Európa országai nagyobb beleszólással bírjanak a Nemzetközi Valutaalapban.

Az erről szóló tárgyalásokat az Osztrák Nemzeti Bank kezdeményezte. A Die Presse szerint Ausztria megegyezett hét másik közép-kelet-európai országgal arról, hogy újból egybefogják a Nemzetközi Valutalapnál (IMF) őket megillető szavazati jogokat. A lap információi szerint az IMF-nél egy úgynevezett "közép- és kelet-európai szavazati jogi csoport" létesül. Az erről szóló megállapodást a várakozások szerint szerdán írják alá Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök jelenlétében.

Ausztria mellett Szlovéniáról, Szlovákiáról, Csehországról, Törökországról, Magyarországról, Koszovóról és Fehéroroszországról van szó. A bécsi lap szerint e nyolc ország együttvéve annyi szavazati joggal rendelkezik, hogy a jövőben egy delegátussal képviselheti magát az IMF ügyvezető igazgatóságában. A grémium a Valutaalap legfontosabb intézményei közé tartozik, mert mind a 187 tagországot képviseli és dönt többek között IMF-hitelek odaítéléséről is, politikai súlyánál fogva gyakorlatilag az IMF vezető szerepét tölti be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.