BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokkal több adót fizettünk az idén, mint tavaly

Az idén 10,6 százalékkal több személyi jövedelemadót, és 7,4 százalékkal több áfát fizettünk be mint tavaly – derül ki a KSH első negyedévi adataiból.

A kormányzati szektor 2012. I. negyedévi hiánya az előzetes adatok szerint 282 milliárd forint volt, ez a GDP 4,0 százaléka – közölte a KSH. Ha a magán-nyugdíjpénztári vagyon állam részére történt átadását nem számítjuk, 2011. I. negyedévi hiánynál az idei 155 milliárd forinttal alacsonyabb, GDP-arányosan pedig 2,3 százalékponttal kisebb.
A bázisidőszakinál alacsonyabb hiány abból adódott, hogy a megnövelt közterhek miatt a bevételeknek a kiadásoknál nagyobb mértékben növekedtek. A nemzeti számlák rendszere (ESA95) módszertani előírásai alapján összeállított adatok szerint 2012. I. negyedévében a kormányzati szektor bevétele 3 016,5 milliárd forint volt, a kiadása pedig 3 298,8 milliárd forintot tett ki.


A bevételek 7,2 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest (a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása nélkül számítva). A jövedelemadó-bevételek 10,6 százalékkal nőttek, elsősorban az adójóváírás megszüntetése következtében megnőtt személyi jövedelemadó-bevételeknek köszönhetően. A termelési és importadók bevételei 8,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül az áfabefizetések 7,4 százalékkal növekedtek, mivel az általános áfa-adókulcs 2012. január 1-jén 27 százalékosrara nőtt. A tőkeadók és a társadalombiztosítási hozzájárulások ugyancsak bővültek.
A kiadások 1,4 százalékkal növekedtek 2012 I. negyedévében az előző év azonos időszakához mérten. A felhalmozási kiadások jelentősen, 11,1 százalékkal nőttek, míg a pénzbeni társadalmi juttatások és a kamatkiadások csekély mértékben bővültek. A munkavállalói jövedelem és a folyó termelő felhasználás némileg csökkent.


VG Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.