BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megdöbbentő bejelentés Frankfurtból

Az Európai Központi Bank elnöke nem lesz ott a hét végi Jackson Hole-i jegybankár-konferencián.

Mario Draghi az előzetes tervek szerint szombaton szólalt volna fel. Az EKB szóvivője a következő napokban különösen elfoglalt, ezért úgy döntött, hogy nem utazik el Wyomingba, a hónap talán legfontosabb eseményére. Az EKB szóvivője ráadásul azt is bejelentette: a kormányzótanácsából egyetlen tagja sem vesz részt a csütörtökön kezdődő konferencián. Az EKB kormányzótanácsa legközelebb szeptember 6-án ül össze.

A piac mindenekelőtt Ben Bernanke Fed-elnök pénteki beszédét várja, sokan a monetáris lazítás újabb fordulójának (QE3) bejelentését várják tőle. Két évvel ezelőtt Bernanke éppen a Jackson Hole-i konferencián jelentette be a monetáris lazítás második szakaszának elindítását. Hasonló utalást Draghi is tehetetett volna – igaz, az EKB válságenyhítő lépéseit behatárolhatja a német alkotmánybíróság szeptember 12-i döntése. Amennyiben Berlinből nem érkezik zöld jelzés, az adósságválság kezelésének EKB-hoz való „kiszervezése” akár kudarcot is vallhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.