BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minket is elérhet a búza és a kukorica árrobbanása

Júliusban meghaladta az elemzői várakozásokat az inflációs adat: a pénzromlás üteme 5,8 százalék lett. Elsősorban az élelmiszerárak emelkedése jelent kockázatot a jövőre nézve.

A várakozásoknál nagyobb mértékben, 5,8 százalékra gyorsult az infláció júliusban az előző havi 5,6 százalékról, míg az árak 0,1 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest – írja Suppan Gergely. A TakarékBank elemzője szerint a meglepetést elsősorban a 6,1 százalékra gyorsuló élelmiszerár-növekedés okozta, mivel az idényáras élelmiszereknél a szokásosnál kisebb mértékű árcsökkenés következett be. Így az élelmiszerek árai csupán 0,2 százalékkal csökkentek júniushoz képest.

A búza és a kukorica árának robbanása miatt az élelmiszerárak növekedése számottevően meghaladhatja a korábbi várakozásokat, ezért a forint erősödése és az igen gyenge belső kereslet ellenére magasabb inflációs pályára számíthatunk, véli Suppan Gergely.

Várakozásai szerint a következő hónapokban 6 százalék fölé emelkedhet az infláció, majd novembertől 5,5 százalékra mérséklődhet a tavalyi jövedéki adó emelések kiesése miatt, így az éves átlagos infláció 5,7 százalék lehet.

Bár az adat előrejelzésével kapcsolatosan jelentősek voltak a bizonytalanságok, mind a telekomadó, mind a jövedéki adóemelések elszámolásával kapcsolatosan, összességében az igazán negatív meglepetést az élelmiszerárak hozták, vélik az Erste Bank elemzői. Nyeste Orsolya és Árokszállási Zoltán kiemelte: a havi árindex ugyanis mindössze 0,2 százalékos csökkentést mutatott, holott itt a szezonhatás miatt sokkal erősebb csökkenésre számítottunk. „Az élelmiszerárak alakulása az elkövetkező hónapokban felfelé mutató inflációs kockázatot jelent” – jegyzeték meg.

„Bázishatások miatt (januári áfa emelés) jövő év elején tovább mérséklődhet az infláció, ezt azonban tompíthatja a tranzakciós adó bevezetése, ami a szolgáltatások árait növeli. Így a jövő év közepéig fokozatosan 4 százalék alá csökkenhet az infláció” – hangsúlyozta Suppan. Gergely.

Úgy látja, hogy a jövő évi átlagos infláció 3,8 százalék lehet, azaz továbbra sem teljesül a 3 százalékos inflációs cél elérése, amire legkorábban 2014 elején látunk lehetőséget.

„Az elmúlt időszakban jelentősen enyhültek a stabilitási kockázatok, ami az IMF tárgyalások remélhetőleg sikeres lezárásával növelhetik a kamatcsökkentés esélyét, azonban az inflációs kockázatok növekedése akadályozhatja a kamatok jelentősebb mérséklését” – véli a TakarékBank elemzője. Az év végére 6,50-6,75 százalékos alapkamatra, míg jövő év végére 6 százalékra számítanak.

A szolgáltatások árai 0,8 százalékkal nőttek egy hónap, illetve 4,1 százalékkal egy év alatt, a havi növekedés az üdülési szolgáltatások árainak szezonális növekedésének köszönhető. A szeszes italok, dohányáruk árai egy hónap alatt 0,5 százalékkal, egy év alatt 14,1 százalékkal nőttek. A tartós fogyasztási cikkek árai nem változtak, egy év alatt pedig 0,9 százalékkal csökkentek, míg a ruházati termékek árai 2,2 százalékkal csökkentek, egy év alatt pedig 2,6 százalékkal drágultak.

Egy hónap alatt 1 százalékkal csökkentek az egyéb cikkek árai, ami az üzemanyagárak 2,5 százalékos csökkenésének köszönhető, egy év alatt azonban 7,1 százalékkal nőttek az egyéb cikkek árai, ezen belül az üzemanyagárak 12,2 százalékkal emelkedtek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.