BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szlovén csődközeli helyzet Ausztriát is fenyegeti

Szlovénia az esedékes számlákat már csak néhány hétig képes kiegyenlíteni. Janez Jansa miniszterelnök szerint fizetésképtelenség fenyegethet, ez pedig óriási nehézséget jelentene a szomszédos Ausztriával, amellyel igen erős gazdasági kapcsolatokat ápol.

A Die Presse emlékeztet arra, hogy Jansa konzervatív miniszterelnök a múlt pénteken egy interjúban szólt arról, hogy Szlovéniát már októberben a fizetésképtelenség veszélyezteti, ha nem sikerül kötvényeket eladnia. Az EU egykori éltanulója már most sem igen tud piaci forráshoz jutni, Szlovéniát hónapok óta úgy kezelik, mint amely az EU-mentőalapjának következő kedvezményezettjét. A szlovén kormány október-novemberben 1,5-2 milliárd dollár értékben, az aukció sikerétől is függ, megúszhatja-e Szlovénia a segítségnyújtást.

William Jackson, a londoni Capital Economics elemzője úgy véli, hogy Szlovénia esetleges államcsődje a leginkább Ausztriát veszélyeztetné. "A legrosszabb helyzetet feltételező forgatókönyv esetén azért kerülne Ausztria egyértelműen veszélybe, mert a bankrendszere Szlovéniában van a legerőteljesebben exponálva" - hangoztatta. Mindenesetre a kockázatok áttekinthetők, hiszen a szlovén gazdaság kicsi, a 35 milliárd eurót felmutató GDP mellett Szlovénia megsegítése csekély, 5 milliárd eurós segítség nyújtásával elintézhető. A szakértő hozzáteszi, hogy ez a helyzet minimalizálja a kockázatot és az osztrák bankok magyarországi kitettsége sokkal nagyobb.

Ausztria eddig 5,7 milliárd eurót fektetett be a déli szomszédjában, ez közel 50 százaléka a Szlovéniában megvalósított összes külföldi beruházásnak - idézte a bécsi lap Christian Millert, az Osztrák Gazdasági Kamara ljubljanai képviselőjét. A szakértő becslése szerint valószínű, hogy az ország mentőövet kér az EU-tól a bankjai számára. Az ország tavaly 2,3 milliárd euró értékben exportált Szlovéniába, csaknem ugyanannyit, mint Kínába (2,92 milliárd euró).

A bécsi lap egy másik cikkben ismételten idézte Christian Millert, az Osztrák Gazdasági Kamara ljubljanai képviselőjét, aki szerint Szlovéniában jelenleg 700 osztrák cég tevékenykedik, ám ők nem nyugtalankodnak, mert itt elsősorban bankválságról van szó. A Raiffeisen, a Kaertner Sparkasse és a Bank Austria hansúlyozta, hogy számukra a szlovéniai helyzet nem jelent problémát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.