BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eurómilliárdok az araboknak

Megkezdte befektetési tevékenységét az arab világban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az EBRD-t 1991-ben eredetileg Közép- és Kelet-Európa, illetve az egykori szovjet térség piacgazdasági és politikai átalakulásának finanszírozására hozták létre, ám az egyes arab országokban lezajlott fordulatok után tavaly felmerült annak lehetősége, hogy a pénzintézet e térség támogatásából is részt vállaljon. Az EBRD londoni székhelyén kedden bejelentették, hogy ez a tevékenység hivatalosan is megkezdődött: a bank igazgatótanácsa három fejlesztési programot hagyott jóvá Jordánia, Tunézia és Marokkó számára, és hamarosan várható az első egyiptomi EBRD-befektetések végrehajtása is.

A bank 2015-ig évente 2,5 milliárd euróig terjedő értékben tervez hasonló programokat a déli és keleti mediterrán térségben. Az EBRD keddi ismertetése szerint a pénzintézet ez év végéig összesen 200 millió euró értékben hajt végre befektetéseket ebben a régióban, és ennek előkészítésére irodákat nyitott a programokba eddig bevont négy arab országban. A bank elsősorban a térség pénzügyi szektoraira, a kis- és közepes vállalakozások finanszírozásának segítésére, az energiaszektor és a közszolgáltatások, valamint az infrastruktúra fejlesztésére összpontosít.

A térségnek szánt következő nagy programok egyike egy 100 millió dolláros erőmű-építési befektetés Jordániában; az EBRD a keddi tájékoztatás szerint ezzel az országot sújtó akut energiahiány felszámolásában kíván segíteni. Az EBRD illetékesei hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a bank folytatja rekordértékű befektetéseit hagyományos működési térségében, vagyis Közép-, Délkelet- és Kelet-Európában, valamint Oroszországban, a kaukázusi régióban és Közép-Ázsiában. Mivel ezeknek az országoknak a zömét még mindig sújtja a globális pénzügyi válság és a folytatódó euróövezeti problémák következményei, az EBRD a tavalyihoz hasonlóan az idén is 9 milliárd euró körüli értékben tervez új befektetéseket ebben az országcsoportban - közölték kedden a bank londoni székhelyén. Az eredeti működési régió finanszírozására az EBRD tavaly rekordösszeget, 9,1 milliárd eurót fordított.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.