BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF tovább ijesztget

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a világ történelmi választás előtt áll: vagy recesszió következik be, vagy pedig élénkülés. A World Economic Outlook című féléves jelentésében a szervezet a globális gazdaság növekedési prognózisát 3,9-ről 3,3 százalékra mérsékelte.

2013-ra az IMF közgazdászai ugyan 3,6 százalékos növekedést jósolnak, mégis 4-ről 17 százalékra növelték annak a valószínűségét, hogy a növekedés akár 2 százalék alá süllyedhet. A 2 százalékos érték már határvonalnak számít a recesszió irányába.

A felülvizsgálat oka a váratlanul lanyha idei első félév, amely nyomasztóan hatott az ipari termelésre és a kereskedelemre. Azok a takarékossági intézkedések, amelyeket gyakorlatilag valamennyi nyugati kormány egyidejűleg megvalósított, a korábban feltételezettnél erőteljesebben terhelték meg a globális keresletet - hangoztatta Olivier Blanchard, az IMF vezető közgazdásza, aki kedden Tokióban mutatta be az IMF féléves jelentését.

Már nálunk is recessziót várnak

Az idén 1 százalékkal csökken, jövőre 0,8 százalékkal nő a magyar bruttó hazai termék az IMF szerint. Az IMF legutóbbi, áprilisi jelentésében még 2012-re stagnálást, 2013-ban 1,8 százalékos növekedést várt. Júliusban, a hiteltárgyalások első körét lezáró közleményben a Nemzetközi Valutaalap delegációja úgy fogalmazott: "a nehéz külső és hazai környezet közepette a reál GDP az idén csökken, jövőre pedig szerény mértékben nő".

A jelenlegi számítások szerint idén a gazdaság teljesítménye csökken az eurózónában, míg jövőre a vártnál kisebb, mindössze 0,2 százalékos növekedés várható. Az új előrejelzés szerint 15 százalék a recesszió esélye az Egyesült Államokban a következő évben, Japánban ez az arány 25 százalék, az euróövezetben azonban eléri a 80 százalékot.

Az IMF igencsak pesszimista előrejelzést tett közzé Spanyolországról is. Eszerint Madrdid sem idén, sem jövőre nem teljesíti a deficitcélt, 2012-ben 7 százalékra, 2013-ban pedig 5,7 százalékra rúg a hiány Spanyolországban, miközben az EU-val kötött megállapodás szerint 6,3, illetve 4,5 százalékos hiányt kellene elérniük 2012-ben és 2013-ban.

A spanyol kormány a múlt héten azt közölte, hogy az idei évre 7,4 százalékos hiányt várnak, ez azonban olyan, a bankok feltőkésítésével kapcsolatos egyszeri kiadásokat is tartalmaz, amelyeket Brüsszel a megállapodás szerint nem vesz figyelembe az értékelés során. Ezen felül azonban a spanyol kormány a jövő évi költségvetésben 0,5 százalékos recesszióval számol, míg a valutaalap már 1,3 százalékos zsugorodást prognosztizál 2013-ra. 

Az IMF Németország részére már csak 0,9 százalékos GDP-növekedést jósol, idén júliusban még 1,4 százalékból indult ki. Ennek oka Jörg Decressin IMF-szakértő szerint mindenek előtt az euróövezet többi államában, valamint a feltörekvő országokban bekövetkezett visszaesés, amely negatívan hat az exportvezérelt német gazdaságra, a negatív tendencia elsősorban a befektetések terén érzékelhető.

Az IMF szerint a világkonjunktúra lehűlésének kockázata riasztóan nagy, ám Blanchard óvatosan derűlátóan nyilatkozott arról az esetről, ha az euróövezet tagországai megvalósítják az ígéreteiket, és az Egyesült Államok elkerüli a költségvetési szakadékot. A szakértő szerint most kicsivel nagyobb az esély a jobb forgatókönyv megvalósítására, mint idén.

Mindazonáltal az IMF közgazdászai azt várják, hogy 2013 második felétől a világkonjunktúra ismét felfelé indul. Ez persze nem biztos, hiszen – teszi hozzá a Handelsblatt – az IMF jövő évre vonatkozó prognózisa szokatlanul optimista feltevéseken alapul. A valutaalapnál azt feltételezik, hogy az európai politikusoknak sikerül tovább tompítani a valutaunió válságát és intézményes reformokkal állítják helyre a gazdaságba vetett bizalmat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.