BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: Illúzió, hogy a gazdaság örökké növekedhet

Mitt Romney és Barack Obama is növekedést ígér az amerikaiaknak, holott az állandó növekedés illúzió – vélik a Handelsblatt-nak nyilatkozó amerikai közgazdászok.

Mindkét elnökjelölt azt bizonygatja a választási harc során, hogy az eddiginél több munkahelyről és magasabb életszínvonalról gondoskodik Amerikában. Ez azonban nehezebb lehet annál, mint ahogy a politikusok képzelik. Robert Gordon amerikai közgazdász, a Evanstoni Egyetem professzora  szerint egyszer, s mindenkorra vége a magas gazdasági növekedés idejének az Egyesült Államokban. Aki pedig nem tartozik az amerikaiak egyszázalékos leggazdagabb rétegéhez, vélhetően évtizedekre stagnálásra rendezkedhet be, függetlenül attól, ki győz a november 6-án tartandó választáson.

Szerinte számos tényező hatására a hosszú távú gazdasági növekedés évenként egy százalék alatt marad, fele az elmúlt 150 évben mértnek - írja Gordon "Vége az Egyesült Államok gazdasági növekedésének?" – című vitaanyagában. Ebben megkérdőjelezi a modern gazdasági teória központi feltevését, nevezetesen, hogy a gazdasági növekedés kvázi automatikus része a gazdasági életünknek.

1750 előtt egyáltalán nem volt növekedés - hangsúlyozza az amerikai kutató, ebből következik, hogy nincs garancia a szakadatlan növekedésre." A Handelsblatt emlékeztet arra, hogy egy évvel ezelőtt hasonló tézist állított fel Tyler Cowen, a Mason Egyetem professzora arra figyelmeztetett, hogy a jövőben sokkal nehezebb lesz műszaki innovációkkal tovább növelni az életszínvonalat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.