BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hollande: nem indokolt az újabb kiigazítás Spanyolországban

A francia államfő szerint nem indokolt, hogy Spanyolországtól újabb megszorító intézkedéseket várjon el az eurózóna.

Ha a madridi kormány támogatás iránt érdeklődik,"nincs ok arra, hogy olyan feltételeket szabjunk vele szemben, amelyekhez a már meglévőkön kívül további takarékossági intézkedések kapcsolódnának" - jelentette ki Hollande francia elnök ma hajnalban a Brüsszelben tartott EU-csúcson. Ugyanis - ahogy fogalmazott – Spanyolország minden szükséges erőfeszítést megtesz.

A Die Welt című német lap szerint Spanyolország a feszült pénzügyi helyzete miatt jelöltnek számit az eurózóna mentőalapjára (ESM) vonatkozó segélykérelemre. Egy ilyen forgatókönyv esetén a spanyol kormány az ESM-től óvatosságból hitelkeretet kérne annak érdekében, hogy az Európai Központi Bank programjának megfelelően államkölcsönök vásárlását idézze elő. Ily módon pedig le lehetne nyomni a kamatot, amelyet Spanyolországainak fizetnie kell az adósságaiért. A mentőalaphoz intézett segélykérelmek viszont rendszerint szigorú előírások teljesítéséhez van kötve - írja a továbbiakban a Die Welt.

Ennek elkerülése céljából azonban a madridi kormány már milliárdokba kerülő takarékossági intézkedések megvalósítása mellett határozott, s egész sor strukturális intézkedést kezdett el. A spanyolországi helyzet pedig nem szerepelt az EU-csúcs napirendjén.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.