BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drámai exportesés - A válság elérte Németországot

Az euróválság hatása kezd Németországban is jelentkezni. Az export idén szeptemberben az euróövezet tagállamai részéről jelentkező kereslet gyengülése miatt olyan erőteljes mértékben csökkent, amire a 2009-es válságév óta nem volt példa - írja a Süddeutsche Zeitung pénteki számában.

A kivitel az előző év hasonló hónapjához viszonyítva 3,4 százalékkal esett vissza és 91,7 milliárd eurót ért el - közölte a szövetségi statisztikai hivatal. "Ez a legerőteljesebb visszaesés éves összehasonlításban 2009 novembere óta" – jelentette ki a hivatal egyik statisztikusa a Reuters hírügynökségnek. A kivitel csökkenése ez év augusztusához képest 2,5 százalékos volt, holott közgazdászok szeptemberre csak 1,5 százalékos visszaeséssel számoltak.

A Süddeutsche Zeitung összefoglalója szerint különösen erőteljes csökkenést kellett elszenvedniük a német autógyártóknak. Az autóipar üzleti forgalma 7,4 százalékkal maradt el az előző hónaphoz képest, ám az eurózónán kívülről származó bevétel egyenesen 9,8 százalékkal esett vissza. Átlagon felüli visszaesést szenvedett el a német elektronikai ipar is, amelynek más eurózóna tagállamokkal lezajlott forgalma 5,3 százalékkal csökkent.

"Az adósságválság megérkezett Németországba" -  vélekedett Andreas Scheuerle, a DekaBank közgazdásza, aki szerint a következő hónapokban is nehéz helyzetre kell a vállalatoknak berendezkedniük. "Ez pedig a következő hónapokban az export gyengülésében fog lecsapódni" - fejezte ki aggodalmát Christian Schulz, a Berenberg Bank elemzője.

Hasonlóképpen vélekedik a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) "Megvan a remény, hogy Európa elérte a mélypontot" - véli Volker Treier, a DIHK külgazdasági főnöke. Ám egy ideig eltart, amíg mindez az exportban is lecsapódik".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.