BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fiatalok magas munkanélkülisége a legnagyobb probléma

Jelenleg nincs fontosabb probléma a fiatalok magas munkanélküliségénél, világszerte 75 millió fiatal állástalan, ami hatalmas gazdasági és társadalmi gondot jelent - mondta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) főigazgatója a fiatalok foglalkoztatásáról szóló szemináriumon, pénteken Budapesten.

Európában csaknem 5,5 millió 25 év alatti munkanélküli van, a fiatalok munkanélküliségi rátája 22 százalék, ami a duplája a teljes lakosság körében mért számnak - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium és az ILO által szervezett eseményen Guy Ryder. Vannak országok, amelyekben nagyobb az esélye annak, hogy egy fiatal munkanélküli lesz, mint hogy állást talál - közölte.

Úgy vélte, különösen aggasztó a tartósan munkanélküliek helyzete, mert minél tovább marad munka nélkül egy álláskereső, annál nehezebb visszakerülnie a munkaerőpiacra. A fiatal munkanélküliek 30 százaléka tartósan, azaz több mint egy éve munkanélküli - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a munkahelyek minőségére is oda kell figyelni. A fiatalok a legkiszolgáltatottabbak a munkaerőpiacon, az átlagosnál ötször nagyobb az esélye annak, hogy csak munkaerő-kölcsönzés révén kapnak állást, illetve csak bizonytalan munka vagy részmunkaidős állás jut nekik - mondta Guy Ryder.

Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos arról beszélt, hogy minden korosztály áldozata az elhúzódó válságnak, de a fiatalokat különösen súlyosan érinti. Ugyanakkor jelentős különbségek vannak az egyes EU-tagállamok között, a stabilabb gazdaságú országokban - például Ausztriában, Hollandiában és Németországban - kevésbé aggasztó a helyzet, azokban a tagállamokban azonban, amelyeket az eurózóna válsága érzékenyebben érint - így Spanyolországban és Görögországban -, a fiatalok munkanélkülisége is nagyobb probléma.

A szemináriumra érkezett Guy Rydert hivatalában fogadta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere; tárgyaltak a fiatalok munkaerő-piaci helyzetéről, foglalkoztatáspolitikáról. A tárca közleménye szerint egyetértettek abban, hogy fontos a szociális partnerekkel való egyeztetés új rendszerének megerősítése, valamint hogy olyan szociális rendszer kiépítésére van szükség, amely munkaerő-piaci aktivitásra ösztönöz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.