BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fidesz örül, hogy a magyarok finanszírozzák az államadósságot

A Fidesz szerint egyre nő az emberek bizalma az állam iránt, ezt bizonyítja, hogy tavaly duplájára emelkedett a magánszemélyek által vásárolt állampapírok mértéke, amely jelenleg 1060 milliárd forintot tesz ki.

Puskás Imre országgyűlési képviselő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az emberek által felvásárolt állampapírok mennyisége összevethető az állam egyévi adósságszolgálatával. A képviselő szerint az államadósság folyamatos csökkentése mellett fontos az eladósodás összetétele is, a forintban meglévő adósság ugyanis nem hordozza magában az árfolyamkockázatot. 

"A legszerencsésebb, ha az állam a polgáraitól vesz fel hitelt, hiszen ennek visszaadásával is saját polgárait gazdagítja, így növeli a fogyasztást vagy a belföldi befektetéseket" - hangsúlyozta a kormánypárti politikus. 

Emlékeztetett arra: 2002-ben az akkori Orbán-kormány a bruttó hazai termék mintegy 54 százalékának megfelelő államadóssággal adta át az országot, azon belül a devizaadósság 25 százalékos volt. A 2010-ben átvett állam azonban a GDP 82 százalékának megfelelő adóssággal rendelkezett, ennek 47 százaléka pedig devizában állt fenn. Mint mondta, a folyamat megfordult, a devizaadósság jelentősen csökkent a kormányváltás óta, az államadósság mértéke pedig Európában is egyedülálló módon mérséklődött 78,6 százalékra. 

Puskás Imre hozzátette: jelenleg a forintban fennálló adósságon belül 8 százaléknak, az egész államadósságon belül pedig 4 százaléknak megfelelő az állampolgárok által nyújtott hitel aránya. Hangsúlyozta: ez azt jelzi, hogy a kormány teljesíti vállalásait, szabadul az adósságcsapdából, ezért nő a bizalom az állampapírok iránt. 

Emlékeztetett még a kormány azon lépéseire, amelyeket az a családok eladósodottságának mérséklése érdekében tett, valamint arra: az önkormányzatok adósságkonszolidációja is részben megtörtént, az 5000 lakosúnál kisebb települések esetében már lezárult, az ennél nagyobbaknál pedig jelenleg is zajlanak a tárgyalások annak állam általi átvételéről. 

A fideszes képviselő azt mondta: az előző kormányok alatt felhalmozott adósság nemcsak az állam, hanem a családok és a vállalkozások mozgásterét is jelentősen szűkítette, ezért is fontos ezek ledolgozása.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.