BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Victor követi Viktort – Románia új adót vezet be

Különadót vet ki a bukaresti kormány azokra a vállalatokra, amelyek romániai területen termelnek ki földgázt, illetve azt értékesítik – számolt be a Mediafax. Az adó mértéke a piac idei liberalizálását követő többletbevétel 60 százaléka lesz, és érvényes lesz a Fekete-tengerben történő kitermelésekre is. A rendelet tervezete szerint a különadó február elsején lépne életbe és 2014 végéig lenne érvényes.

Az adóalapból az állam felé fizetendő járadékot a fejlesztési beruházások költségeit vonhatják le a cégek, legfeljebb a bevételek 30 százalékáig. A többletbevételt a saját termelésből származó földgáz árának és a hazai földgáz 2012-es vásárlási árának (1000 köbméterenkénti 495 lej) különbségeként számolják ki.

Romániában földgázkitermeléssel szinte kizárólag az OMV Petrom és a Romgaz Mediaş foglalkozik. A két cég biztosítja az ország földgázszükségletének közel 80 százalékát.

Bukarest az egyéb természeti erőforrások kitermelésével és forgalmazásával foglalkozó cégekre (erdőkitermelés, bányászat) 0,5 százalékos különadót ró ki 2014 végéig. Az intézkedést tartalmazó sürgősségi kormányrendelet szerint azért van szükség a különadó bevezetésére, mert csak 2014-2015-ben lehet módosítani a begyűjtött járadékok szintjén, a kormány pedig megpróbálja az IMF-fel megegyezett határokon belüle tartani az államháztartási deficit szintjét.

A valutaalap delegáció épp most tárgyal Bukarestben az idei költségvetési tervezet végleges formájáról. A hétfőn ismertetett, a kormány elé ma kerülő javaslat szerint az államkassza az idei évet 18,176 milliárd lejes hiánnyal fogja zárni, 98,182 milliárd lejes bevétel és 116,36 milliárd lejes kiadás mellett. Az Agerpres információi szerint az áfából idén 14,638 milliárd lej bevétele származik az államnak, amelyből 2,125 milliárdot a megyei, 10,39 milliárdot a helyi önkormányzatok kiadásainak fedezésére fordítanak, illetve 368,3 millió lejből megyei és helyi utakat fognak feljívítani, és 1,754 milliárdból a helyi tanácsok költségvetéseit fogják kiegészíteni.

A további lépések közül az már biztosra vehető – vagyis a kormány szerint az IMF delegációja is áldását adta –, hogy a minimálbér az idén két lépésben emelkedik: február elsejétől 750 lej lesz, júliusban pedig újabb ötven lejjel 800 lejre emelkedik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.