BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszul járhat a katás, ha nyugdíjba megy

A főállású katás vállalkozó teljes szolgálati időt szerez – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ugyanakkor a főállású kisadózó nyugdíjának számításakor havi 81300 forintot lehet keresetként figyelembe venni, ami kevesebb 2013-ban, mint a minimálbér.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint egyes sajtóhíresztelésekkel ellentétben a főállású katás időszak 100 százaléka számít be a szolgálati időbe a résznyugdíjhoz szükséges legalább 15 éves, a teljes nyugdíjhoz szükséges legalább 20 éves szolgálati idő megállapításakor.

"Ugyanakkor az öregségi nyugdíj összegének kiszámításakor esetükben arányosítani kell" – emeli ki az NGM. Tehát a főállású kisadózó nyugdíjának számításakor havi 81300 forintot lehet keresetként figyelembe venni, és – mivel az kevesebb 2013-ban, mint a minimálbér – arányosítást kell alkalmazni rá a leendő nyugdíj összegének kiszámításakor.

A K&H felmérése szerint a kata beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról minden hetedik vállalkozás gondolta úgy, hogy pozitívan befolyásolja cégüket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.