BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szökőnap miatt esett vissza az ipar, alig húz a Mercedes-hatás

2013 februárjában az ipari termelés 5,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A termelés csökkenésében – a szökőnaphatáson túl – elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesése, valamint a tavalyinál jóval enyhébb február miatti kisebb fűtésigény is szerepet játszott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A munkanaphatástól megtisztított index 1,1 százalékos csökkenést mutat. A termelés az év első két hónapjában 3,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index februárban 0,3 százalékkal nőtt.

Az ipari export 2013 első két hónapjában 0,3 százalékkal emelkedett, míg februárban 2,1 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó két alágból a majdnem egyharmad súlyú járműgyártás kivitele februárban 6,2 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban közel egyötöd súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás exportvolumene jelentősen, 19,4 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése január–februárban 6,4, februárban 12,6 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai februárban 7,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2013 februárjában az előző év azonos hónapjához képest a feldolgozóipar termelése 4,3, a csekély súlyú bányászaté pedig 25 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása számottevően, 18,5 százalékkal visszaesett, főként az előző évinél sokkal melegebb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2013 februárjában a 2012. februári átlagos középhőmérsékletnél 5,8°C-kal többet mértek).

2013 februárjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze négyben regisztráltunk termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó járműgyártás kibocsátásában a növekedési ütem lassulása figyelhető meg, amely az alág új rendelésmutatóiban is tükröződik. A termelés az előző havi 16,8 százalékos emelkedés után februárban csupán 4,4 százalékkal nőtt.

Továbbra is erőteljes a visszaesés a második legnagyobb súlyú alágban: a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 18,3 százalékkal csökkent, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet apadása miatt. A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, nagyrészt az értékesítés mintegy hatvan százalékát kitevő hazai eladások jelentős csökkenésének köszönhetően.

Folytatódott az előző hónapok csökkenési tendenciája a közepes súlyú alágakban: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék, a gép, gépi berendezés, valamint a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában 1,5 és 7,9 százalék közötti volumencsökkenést mértünk, mind a hazai, mind az export eladások visszaesése következtében.

2013 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 9,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2012 azonos hónapjában. Az új exportrendelések 1,4, míg az új belföldi rendelések jelentősen, 43,5 százalékkal csökkentek Az összes rendelésállomány – egy korábbi, nagyobb megrendelésnek köszönhetően – 30,3 százalékkal emelkedett.

2013 első két hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 3,8 százalékos csökkenése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 0,1 százalékos létszámnövekedés mellett következett be. 2013 január–februárjában Magyarország területi egységei közül az ipari termelés két régióban – Dél-Alföldön (22,1 százalék) és Észak-Magyarországon (1,4 százalék) – nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 4,5 és 8,4 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.