BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért fordítanak hátat a bevándorlók Spanyolországnak?

"Spanyolország már kevésbé vonzó, mert nincsenek munkahelyek". Ezt nyilatkozta a Barcelona Centre for Demographic Studies demográfiai szakértője, Albert Esteve a spanyol állami rádiónak.

Évtizedek óta tavaly először csökkent Spanyolország lakossága. Az országos statisztikai intézet szerint a lakosok száma csaknem 206 000 fővel csökkent, és jelenleg 47,1 millió.

A csökkenés csaknem teljes mértékben a külföldi bevándorlók távozása miatt következett be.

A legnagyobb mértékben az Ecuadorból és Kolumbiából érkezett bevándorlók fordítottak hátat Spanyolországnak.

Noha a spanyolok száma 2012-ben mintegy 10 000 fővel növekedett, ez csak minimális mértékben ellensúlyozta a közel 216 000 fős csökkenést, amely a Spanyolországban élő külföldiek távozása miatt következett be.

A számadatok azt mutatják, hogy a folyamatos gazdasági válság az elmúlt évtizedben megfordította a lakosság rohamos növekedésének irányát.

Az ingatlanbuborék kipukkanása és a magas munkanélküliség arra kényszerített számos, gazdasági okokból Dél-Amerikából és Kelet-Európából érkezett bevándorlót, hogy elhagyja Spanyolországot - jelenti a BBC News brit tévé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.