BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adóügyi együttműködések: új fejezet

Egységes adóeljárási nyelv, több érintett adóalany, határon átnyúló ügyletek áfa kezelésének vizsgálata, államok közötti soron kívüli egyeztetés – új fejezet nyílik a nemzetközi adóügyi együttműködések történetében.

Bár az általános forgalmi adózás rendszerét egységes elvek figyelembe vételével alkották meg az Európai Unió tagállamai, az egyes országok jogértelmezése közötti eltérések jelentős jogbizonytalanságot eredményezhetnek. Ennek csökkentésére Magyarország – 12 tagországgal együtt – részt vesz 2013-ban abban a teszt programban, mely során a tagállamok az adózó kérelmére, több országra és adózóra kiterjedő állásfoglalást fognak kiadni az áfa tranzakció teljes egészét érintően.

"Előfordulhat, hogy az érintett tagállamok közötti egyeztetés nem eredményez egyező szakmai álláspontot, ugyanakkor elősegíti azt, hogy egy adott problémát ne csak az adóellenőrzések során legyen módjuk értelmezni az adóhatóságoknak a nemzeti adójoguk keretei között, hanem a nemzetközi jogalkalmazási gyakorlat eredményeinek megismerésével is. Az adó bíráskodás fejlődése érdekében hasznos lenne a bíróságok bevonása a teszt programba” – hangsúlyozta Réczei Géza, a Deloitte Adóosztályának partnere.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.