BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Segítségnyújtás katasztrófa-helyzetben: mennyibe kerül?

A nyári kánikula ellenére emlékszünk még a 2013. március 14–16-i, a rendkívüli időjárási viszonyok miatti megrázó eseményekre. Ebben a helyzetben számos cég nyújtott segítséget arra rászorulóknak, ingyenesen. Izgalmas kérdés az ilyen esetben ingyenesen nyújtott szolgáltatás, termékátadás adójogi megítélése.

A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 2013. június 30-ával hatályba lépett módosítása megadja a választ: a katasztrófahelyzetben nyújtott vagyoni érték, valamint a következmények elhárítása, enyhítése érdekében végzett tevékenység után nem keletkezik adófizetési kötelezettség, illetve a vállalkozási tevékenység érdekében végzett tevékenységnek minősül. Ennek feltétele, hogy az adóalany 60 napon belül bejelentést tesz az adóhatósághoz, amelyre a NAV nem rendszeresített nyomtatványt, így azt formai kötöttségek nélkül, levél formájában kell megtenni – figyelmeztet Faragó Éva, a PwC Magyarország adótanácsadási osztályának menedzsere.

A törvénymódosítás hatálybalépése előtt bekövetkezett katasztrófahelyzetek esetében a 60 napos határidőt a hatálybalépéstől kell számítani, így azoknak a cégeknek, amelyek a 2013. márciusi katasztrófahelyzetben ilyen tevékenységeket folytattak, a bejelentést 2013. augusztus 29-ig kell megtenniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.