BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorúbb fellépéssel számolhatnak az adócsalók Szlovákiában

Az Európai Unión belül Görögország után Szlovákiában a második legmagasabb arányú az adóelkerülés, ráadásul a helyzet egyre romlik - írja a pozsonyi Új Szó.

Míg 2010-ben a szlovák rendőrség 2702 adócsalással összefüggő ügyet regisztrált (148 millió euró értékben), addig tavaly már 3679 esetet (161 millió euró értékben). A szlovák pénzpolitikai intézet (IFP) számítása szerint csak 2010-ben a szlovák államot 2,3 milliárd euróval rövidítették meg az áfacsalók.

A Pravda című szlovák lap úgy tudja, nyolc különleges ügyészt csoportosítanak át az adó kommandóba, akik a korábbról elfekvő ügyeket is újranyithatják.

Az Új szó ugyanakkor egy német tanulmányt idézett, amely szerint az EU átlagában a szürkegazdaság a GDP 18,4 százalékának felel meg, Szlovákiában viszont 2012-ben már leszorították 15,5 százalékra, azaz az uniós átlag alá.

Ám szlovák szakértők nem ennyire elégedettek a szürkegazdaság visszaszorításának mértékével. Michal Pálenik, a szlovák foglalkoztatási intézet elemzője szerint nincs mivel dicsekedni, mivel hiába jók, és az uniós normáknak megfelelők a szlovák törvények, ha azokat a szlovák állam nem tartatja be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.