BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Termékdíj: komoly bírságokat szabhat ki a NAV

A magyar gazdasági társaságok zöme még mindig nem fordít kellő figyelmet a környezetvédelmi termékdíj kötelezettségek teljesítésére – hívja fel a figyelmet Nyári Zsolt, a Mazars adószakértője.

Bár 2012-től egyre inkább az ellenőrzések fókuszába kerül ez a terület, azonban sok esetben a gazdálkodók – a magas adminisztrációs kötelezettségek miatt – nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Így kellemetlen meglepetés érheti őket egy adóellenőrzés során, főleg, hogy 2013-tól a termékdíj ügyekben is az adóhatóság az illetékes.

A tapasztalatok alapján a legnagyobb bírságok a 2012. évet megelőző időszakokra születhetnek. Jellemző hiba, hogy a vállalkozások úgy gondolják, azzal, hogy leszerződtek egy hasznosítást koordináló szervezettel, megfizették a rájuk kiszabott hasznosítási díjakat, minden termékdíj kötelezettségüket teljesítették. Egy-egy hiba – pl. újrahasználható csomagolás újrahasználhatóként való bejelentésének elmulasztása – komoly következményekkel járhat, hiszen akár 100 százalékos adóbírság is kivethető. Ezek a bírságok egyszerű adminisztrációs kötelezettségek teljesítésével elkerülhetőek. Érdemes ezért átvizsgálni a még nem elévült időszakokat termékdíj szempontjából is – javasolja Nyári Zsolt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.