BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beesett az export

2013 hatodik hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 2,9 százalékkal csökkent, a behozatalé 1,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az év első hat hónapjában a külkereskedelem exportvolumene közel 2, az importé több mint 3 százalékkal bővült – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

2013. júniusban a kivitel értéke 6,7 milliárd eurót (1978 milliárd forintot), a behozatalé 6,1 milliárd eurót (1805 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg egyenlege az év hatodik hónapjában 581 millió euró (172 milliárd forint) volt.

2013 első hat hónapjában a kivitel volumene 1,9, a behozatalé 3,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. Az első negyedéves forgalom közel változatlan volt, a másodikban egyszámjegyű növekedést regisztráltunk 2012 azonos időszakához viszonyítva. A kivitel értéke 11 948 milliárd forint (40,4 milliárd euró), a behozatalé 10 901 milliárd forint (36,9 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1046 milliárd forintot (3,5 milliárd eurót) tett ki, 19 milliárd forinttal (123 millió euróval) kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt.

2013 első félévében a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához viszonyítva az importban 1,9, az exportban pedig 0,9 százalékkal csökkent. A cserearány 1,0 százalékkal javult. Az euró forinthoz viszonyított árfolyama 0,2 százalékkal emelkedett, míg a dolláré 1,0 százalékkal csökkent.

A kivitel és behozatal mintegy felét adó gépek és szállítóeszközök export- és importvolumene – jellemzően a második negyedéves élénkülésnek köszönhetően – 2,5, illetve 2,6 százalékkal bővült 2012 első félévéhez képest.

Az árufőcsoporton belül a közúti jármű mindkét irányú forgalma jelentősen bővült, a behozatalban a gépjárműalkatrész, a kivitelben a személygépkocsi és más gépjármű kereskedelme játszott számottevő szerepet.

Dinamikusabban növekedett a feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene, 6,1, illetve 5,5 százalékkal; a negyedéves adatok ennél az árufőcsoportnál is növekvő tendenciát mutatnak. Ez a gyorsuló ütemű bővülés jellemezte a műanyag-alapanyag, valamint – a gépjárműipari megrendelésekkel kapcsolatban – a gumigyártmány kereskedelmét is.

A gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitele átlag körüli, a szerves vegyi terméké azt meghaladó mértékben nőtt, ugyanakkor mindkét termékkör behozatala elmaradt a bázisszinttől.

Az energiahordozók behozatalának volumene 3,7 százalékkal haladta meg az előző év első hat hónapjának szintjét. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene csaknem tizedével emelkedett a forintárak hasonló mértékű csökkenése mellett. A természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene a júniusi nagyobb beszerzés ellenére bázisszint alatt maradt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 8,2, az importé 3,8 százalékkal csökkent 2012 első hat hónapjához képest. A kivitel volumenének csökkenése az időszak második felére felerősödött, ami nagyrészt a gabona és gabonakészítmény exportjának jelentős visszaesésével függ össze.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.