BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre nehezebb kilábalni az EU-tagállamoknak a válságból

Az Európai Unió tagállamai közül számos ország annyira eladósodott, hogy emiatt lassabb lehet a kilábalás mértéke és ideje. Olaszország, Görögország, Írország vagy éppen Portugália adóssága is meghaladja az éves gazdasági teljesítményt, így egyre nehezebben másznak ki a válságos helyzetből. Az euróövezeti országok államadóssága meghaladja a GDP 93 százalékát.

Az EU minden tagállama számára köteles segítséget nyújtania a bajbajutott országokon, azonban Görögország régóta különleges esetnek minősül - írja a Reuters. A görög gazdaság hat éve van recesszióban. Részben a hitelezők által előírt megszorító-intézkedések következtében nőtt a munkanélküliség, drasztikusan csökkent a vásárlóerő, leszorítva a belső keresletet, és megnehezítve a kilábalást a recesszióból.

"Ahogy Margaret Thatcher mondta: Nincs más alternatíva" - nyilatkozta Graham Bishop, gazdasági tanácsadó a Reutersnek. Hozzátette, az egyetlen út a békéhez az, hogy liberalizáljuk a munkaszerződéseket és megfékezzük a szakszervezetek béralku-erejét. Szerinte az egyik legfontosabb cél, hogy a tagállamok időben kifizessék az országaikban élő nyugdíjasokat és hatékonyan tudják csökkenteni az adósságaikat.

Nicholas Crafts, a Warwick Egyetem professzora szerint az ortodox pénzügyi megközelítés nagy költségvetési többletet tett lehetővé Nagy-Britanniában, hogy csökkenteni tudja adósságát, így ez követendő példának minősül.

Az Európai Unióban a legfőbb problémákat sürgősen orvosolni kellene. Ilyen például a munkanélküliség, ezen belül az ifjúsági munkanélküliség, valamint a közepes és kisvállalkozások finanszírozása, ami a brüsszeli csúcstalálkozó egyik fő témája.

Ezen kívül a bankunióról a gazdasági és monetáris unió elmélyítésének témakörén belül a gazdaságpolitikai koordináció és az gazdasági együttműködés úgynevezett szociális dimenziójáról is tárgyalnak az állam- és kormányfők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.